(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz uwielbiam
Kulinarne PrzebojeSmacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...Łosoś to tak szlachetna
Walijskie PichcenieCzarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje:200 g czarnego
wyzwania kuchenneŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje(...)cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.Śledzie:Wypatroszone surowe śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennatłustych, jednak zawiera on najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które zalecane są osobom chorym na serce oraz odgrywają ważną rolę we wspomaganiu odporności organizmu. Zdecydowanie warto jeść ryby często i dobrze by od czasu do czasu wśród nich pojawił się też pyszny i zdrowy łosoś. Obojętnie czy wybierzemy postać wędzoną czy pieczoną- zarówno jedna i druga jest świetnym wyborem(...)bazylię lub zastąpić suszoną wersją Do miski wbić jajko, oddzielić białka od żółtek i również dodać do miski Dodać pokrojone warzywa, łososia i doprawić według uznania(należy uważać z solą, ponieważ łosoś wędzony podczas dodatkowej obróbki termicznej staje się bardzo słony) Rozmieszać całość widelcem i wlać na rozgrzaną patelnię Smażenie na patelni teflonowej nie wymaga użycia tłuszczu, w innym przypadku
peanutbuttermonstercodziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej(...)Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki. Uwaga – sprawdzona
Świat SmakuŁosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok, pamięć, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca, mózgu. Ryba ta jest również bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy z grupy B, D i E. Specjaliści twierdzą, że spożywanie łososia wspomaga gospodarkę hormonalną(...)cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie
Wyprawy kulinarneKampania promująca spożywanie oleju rzepakowego ogłosiła na swym fanpage'u akcję "CAŁA POLSKA SMAŻY NALEŚNIKI".Nie mogło się stać, by i Karmel-itka nie przyłączyła się
W kuchni Karmel-itkiZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszcieKolejna odsłona śledzi na moim blogu. Tradycyjna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych
Czerwień i błękitnaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki
wyzwania kuchenneRozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry bulionu(...)blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego
Codzienna kuchnia niecodzienna