Sezon szparagowy w pełni.Skończyłam lekcje, zadzwonił upragniony dzwonek, wszyscy zerwali się z krzeseł i wybiegli z klasy. Okrzyki radości,że już czas do domu, wypełniły
W kuchni Karmel-itkiWchodzimy razem w ten Nowy Rok. Słyszysz fajerwerki za oknem?Kolejny rozdział naszego życia, gdzie 365 pustych stron czeka na zapisanie.Chciałbyś, by ten rozdział był
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z
Oryginalny smakBardzo lubię proste pasty, takie do zrobienia na szybko, z dwóch, trzech składników. Do kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten
Kulinarne przygody GatityNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itki******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itkiCzasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś
mojewypiekiinietylkoDziś spotkało mnie coś bardzo miłego. Aż się czerwienię jak o tym pomyślę. Ktoś, znany mi z widzenia, jednak nigdy z tą osobą nie rozmawiałem, zapukał
BaRepasŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkiminut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej(...)ciągu dnia jako przekąskę. Olej lniany - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane z pożywieniem (nasz organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować). Ich niedobór przyczynia się
Qlinarnie i QlinarnieSmażone i chrupiące kalmary to stanowczo moja ulubiona przekąska . Mógłbym je wcinać o każdej porze dnia i nocy. Dlatego zawsze w zamrażarce czeka na mnie
Food SquareZawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na
FitKotniego Salmon en Croute w wersji bez glutenu. SKŁADNIKI:/Ciasto francuskie:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia(...)przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwijamy folię aby odparował płyn, który się wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem
Wypisz Wymalujrobimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu(...)cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez
Kulinarna PokusaWielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji
W kuchni Karmel-itki