ryba sola - 1000 przepisów (strona:53/67)

Mazowiecka woda śledziowa 168

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła

Bon Appetit Małgorzaty
WEGETARIAŃSKI SMALEC 167

Wzięła do ręki stary nóż, rozkroiła świeżo upieczony chleb. Pokroiła ogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi

W kuchni Karmel-itki
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 263

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek

karmelowy
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 136

teraz prawie codziennie zaczynam pracę od szóstej - do czego jakoś nie mogę się przyzwyczaić - więc popołudniami odsypiam. A nawet jak nie śpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba, i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie(...)wody25 g masłanadzienie:1 mały pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 220

świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g(...)miękkości warzyw. Gdy staną się miękkie rozdrabniamy je za pomocą blendera. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej trochę ciepłej wody.  Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą, startą gałką muszkatołową i imbirem oraz dodajemy posiekany koperek. Odlewamy zupę do wysokości 1/2 kubka, dodajemy 2 łyżki śmietany tym samym tą część zabielając i kolejno dolewamy

Symfonia Smaków
Śledzie po kaszubsku 555

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 414

Kolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem.  U

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką 520

Jakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką. Ku

Anielska Kuchnia Ani
Pesto z jarmużu z makaronem 238

Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę(...)naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze

Poezja smaku
Łosoś, pomidor, fasolka. 191

 Jak ja się cieszę z ostatnich dni. W prost uwierzyć nie mogę, że wrzesień rozpieszcza nas piękną, słoneczną pogodą. I aż żal, że trzeba się

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z krewetkami duszonymi w białym winie z papryką. 190

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawimy Wam kolejny pomysł na kolację we dwoje. Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też będzie w dzisiejszym przypadku, a mianowicie mamy zaszczyt zaprezentować Wam tagliatelle z krewetkami. Delikatne mięso krewetek jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a więc polecane osobom dbającym o linię.  Ma też wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz częściej(...)dalej smażymy kilka minut. Musimy pamiętać żeby nie przypalić papryki! Gdy papryka jest na granicy przypalenia dodajemy wino (można również użyć wody, nie ma sprawy), wrzucamy krewetki i doprawiamy solą. Gotujemy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok pół godziny.  Po ok 20 minutach gotowania dopiero dodajemy pieprz i 1/4 posiekanego pęczka pietruszki. Tak powolne i długie gotowanie

Wspólne smaki
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 490

 Jednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 157

To są chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 187

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 211

Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej(...)lyzki)30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprzswiezo zmielona galka muszkatalowaWykonanie:w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila.powoli dolewac zimne mleko caly czas energicznie mieszajac trzepaczka balonowa,by sos nie przywarl do dna.Mieszajac gotowac na malym ogniu,az sos zgestniejedodac sol,pieprz i starta galke muszkatalowaZ podanej ilosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!