drobno posiekać, przesmażyć na oliwie. Jajka rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki
dom-agi.plSkładniki: 500 g świeżego filetu z dorsza, 80 g tempury, zimna woda, mąka do obtoczenia, sól, pieprz cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i
Aga w kuchnibardzo dawno i wygrzebałam to zdjęcie z mojego archiwum. Możemy użyć różnych gatunków ryb, choć przyznam, że łosoś smakował super! Składniki: 2 filety z łososia 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem. 3. Czosnek obrać, drobno posiekać, ułożyć
Kuchnia domowa Anioraz liście laurowe w całości – podsmażamy przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy rybę. Mieszamy – powinna zacząć się rozpadać. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy ryż oraz składniki mokre: keczup, koncentrat oraz pozostały olej. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz mielone ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju
Poezja smakuryż wchłonie płyn, dolej znów mleko (rób to stopniowo, np. dodając po 2-3 łyżki mleka). Gotuj na niewielkim ogniu do czasu, aż ryż zmięknie. Dopraw go delikatnie solą do smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego(...)dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki
Kucharzycaoczkach (u mnie na grubych).Cebulę obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko, posiekaną cebulę i olej. Wymieszać.Dodać cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapustę, przed przyrządzeniem surówki, należy spróbować, aby ocenić jej kwaśność. Jeśli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Natomiast(...)smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamoże być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem(...)pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem na dość spore kawałki, przypominające kwadraty o boku około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie
Wyprawy kulinarnesię za tą nazwą. Wszystko inne przyjęliby z równą chęcią, po pierwsze z głodu, a po drugie ryby to zawsze ryby. No tak, ale hamsi to rybki, a nie ryby. Hasan był usatysfakcjonowany. Hamsi nie są drogie, do tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich smak Morza Czarnego. Znane pod różnymi nazwami od Odessy przez(...)solą i czosnkiem. Obtoczone w mące kukurydzianej, lądowały na rozgrzanej, podwieszonej nad paleniskiem olbrzymiej patelni. Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby
Jadło i czytadłoczosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone
kuchcikowniaRybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2 łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera
Jadło i czytadłoziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką
mojewypiekiinietylkopodłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół łyżeczki soli morskiejPrzygotowanie:Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki(...)razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców morza. Smacznego
Food Squarekupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę
Kolizje Smakówjednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Stare Garysmaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję solą, pieprzem i ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie
pieprzny smaczek