ryba sola - 1000 przepisów (strona:25/67)

Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 139

się za tą nazwą. Wszystko inne przyjęliby z równą chęcią, po pierwsze z głodu, a po drugie ryby to zawsze ryby. No tak, ale hamsi to rybki, a nie ryby. Hasan był usatysfakcjonowany. Hamsi nie są drogie, do tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich smak Morza Czarnego. Znane pod różnymi nazwami od Odessy przez(...)solą i czosnkiem. Obtoczone w mące kukurydzianej, lądowały na rozgrzanej, podwieszonej nad paleniskiem olbrzymiej patelni. Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby

Jadło i czytadło
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 299

czosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone

kuchcikownia
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 177

Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2  łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera

Jadło i czytadło
Ziemniaki pieczone po szwedzku 347

ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką

mojewypiekiinietylko
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 227

podłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół łyżeczki soli morskiejPrzygotowanie:Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki(...)razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców morza. Smacznego

Food Square
Ostatni weekend przed świętami. 165

kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę

Kolizje Smaków
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 205

jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego

Stare Gary
Warzywna zapiekanka 186

smaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję solą, pieprzem i ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie

pieprzny smaczek
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 277

maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz(...)czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki

Kraina Miodem Płynąca
Złociste plaże = złocista sola 192

niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina oliwy czosnkowejszczypta soli(...)pieprzukaszka kukurydziana do grubej panierki2 filety z soliolej kukurydziany do smażeniaNa zaostrzony sos tatarski:skórka i sok z połowy cytrynypół łyżeczki soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłejgęsta kwaśna śmietana (100 g)2 łyżeczki małych kaparów1 ogórek konserwowy lub 50 g korniszonów3 krążki (posiekane) papryczki jalapeno (ze słoika) - ja niestety ich nie znalazłam, więc zastąpiłam papryczkami

Gotowanie to kochanie
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 227

ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować

SzczyptaSmaQ
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 237

smaku dodałam czarnej soli.Sól czarna jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały:  wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy jak dla mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :)SKŁADNIKI: przepis autorskisemolina

Basia w kuchni
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 217

mniej więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś

W kuchni wieczorem
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 225

zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi

Kolizje Smaków