ryba sola - 1000 przepisów (strona:20/67)

Kotlety rybne z miruny 254

cytryny1 duża cebula szczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Gremolata - idealna do ryb i mięs 164

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś(...)skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaNatkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata

Bon Appetit Małgorzaty
Duszony łosoś z koperkiem 174

Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli 210

jabłka. Wymieszać.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.Dodać olej. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych.Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną

Gospodyni Miejska
Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) 159

aneto. La preparazione non richiede un grande lavoro, dovremo solo essere pazienti nel far marinare il salmone in frigorifero per circa 24 ore. Buon appetito! SKŁADNIKI Łosoś 400 g świeżego łososia ze sk ó rą  3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki grubej soli 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach 1-2 cytryny koperek(...)PRZYGOTOWANIE Łososia dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek. W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz rozgnieciony w moździerzu. W naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przyprawami a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem. Łososia przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. deseczką, 1-2 słoikami  i odstawiamy do lodówki na przynajmniej

La grande e la piccola cuoca
Moqueca de bacalhau 180

bacalhau:Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami

Smaki Brazylii
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 130

rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki  cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie(...)godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C  z funkcją termoobiegu i  grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu.  Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny,  wstawić  na pólkę drugą od góry i  piec przez około 20 minut.  W międzyczasie umyć i osuszyć

Gosia gotuje
Ogonki z łososia w zalewie octowej 207

sumie nie przepadam za rybami,,ale naszła mnie ochota na jakąś rybkę i to w zalewie octowej..padło na ogonki z łososia... ogonki z łososia  mąka sól, pieprz  olej   Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru  2 duże łyżki soli  2 łyżki maggi  2 duże cebule  6 ziarenek(...)pokroić w kawałki, obtoczyć w mące wymieszanej z sola i pieprzem .Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić

Moje domowe kucharzenie
Pasta kanapkowa z tuńczyka 155

starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 133

Filety z halibuta  umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić dłońmi płatki kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie  obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu

Gosia gotuje
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 173

karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
szczupak pieczony z fasolką szparagową i masłem 155

nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Myjemy pieczarki i kroimy je na plastry(...)ogniu 5-7 minut na koniec dodajemy fasolkę szparagową( około jednej szklanki), mieszamy i od razu zdejmujemy patelnię z palnika. Dużą blachę wykładamy aluminiową folią i układamy na niej rybę ( grzbietem ku górze). Do wnętrza szczupaka  wkładamy  warzywa z patelni, związujemy rybę sznurkiem i smarujemy łyżką masła. Siekamy drugą  cebulę  w  ósemki , wkładamy do miski

Miód i pieprz
Łosoś z grilla w sosie barbecue 143

rumu1/3 szklanki sosu Worcestershire¼ szklanki octu z jabłek2 łyżki chili w proszku2 łyżki papryki2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki pieprzu cayenne¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu2 wyciśnięte ząbki czosnkuPrzygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy na nim cebulę i czosnek do miękkości około 3 minuty. Następnie(...)około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej. Filety z łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych. Łosoś z grilla

naRuszcie