ryba sola - 1000 przepisów (strona:14/67)

Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 196

ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać

Food Square
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 183

oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)     Przygotowanie:   Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy(...)uznania i dorzucamy do smażącej się cebuli i czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około

Sprawdzone przepisy kulinarne
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 210

piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie   Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy(...)minut. Po 10 minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się

Z Majeczką w kuchni
Śledzie w sosie musztardowym 144

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (ok. 3 godz) kilka razy zmieniając wodę. Obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy na   2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem

R'n'G Kitchen
Wigilijny karp smażony 254

PRZYGOTOWANIE: Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Ja moczę rybę w mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną, którą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka pora z marchewką 167

łyżki majonezu koperek sól pieprz Wykonanie: Pora pokroić drobno, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem Idealnie pasuje do mięs i ryb

O kuchni z uczuciem
Pasta z wędzonej makreli 218

dokładnie rozdrabniamy i wkładamy do miski , dodajemy twaróg.. Jajka  gotujemy na twardo. Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Jajka siekamy  drobno dodajemy do składników pasty. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Dodajemy musztardę, ketchup, część pokrojonego szczypiorku i wszystko dobrze mieszamy, jednocześnie rozgniatając składniki. Możemy ozdobić.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz pod zieloną kołderką 184

smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy,  a w smaku bardzo wyjątkowy

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem koperkowym 183

można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ?Polecam do makaronu również sos pieczarkowy

Proste Potrawy
RYBY W OCCIE 212

Przepyszne danie nie tylko piątkowe. Możemy zrobić w dwu wersjach, taka aby zjeśc na dniach i taka do słoików która postoi kilka miesięcySkładniki:dowolna ryba;albo

Z Majeczką w kuchni
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 143

jest zawsze jędrny i soczysty.Nie przepadam za swoistym,ostrym rybim zapachem, dlatego użycie aromatyczenej kolendry i imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty z łososia a 200 g 1/2 łyżki soli gruboziarnistej 1 łyżka koledry 30 g świeżego imbiru 1/2 cytryny bio Wykonanie: filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem(...)cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,skórą do dołu.Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fajitas z rybą. 187

dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać(...)cytryny, aby nie ciemniało. Obrać i pokroić w paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki. Wszystko zawinąć

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 186

szklanki śmietanki 30% świeża bazylia kurkuma sól pieprz masło klarowne  Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę

kruche babeczki
Ryba po grecku 228

miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju(...)pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania