Makrelę obieramy dokładnie z ości i przekładamy do miski. Do makreli dodajemy pokrojone jajka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z rybą i jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo. Można też wszystkie składniki po prostu zmiksować, ale ja wolę w takiej wersji
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZiemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze
Kulinarny karnet Christopherasamym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa będą miękkie – łączymy z ugotowanym makaronem. Na filetach robimy 2-3 delikatne nacięcia od strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez
Poezja smakupietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny(...)kładę płat łososia na który ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki
Magiczna kuchnia Dariiząbki czosnku rozdusić. Do jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu naturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :)Smacznego
charlotte gotujemniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około
Passions hobbies lifedodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatek cynamonu, to mój smak
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.Podajemy z białym ryżem
Czerwona Porzeczkaliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć
Szczęśliwa kuchniapłaty (filety) z pstrąga sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa
W SMAKludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku(...)mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisoku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy(...)przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową, zagotowujemy. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
mojewypiekiinietylkozamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż
karmelowydorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut. Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto
Mango Papaja