ryba sola - 1000 przepisów (strona:8/67)

Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 137

morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś w Sosie Koperkowym 203

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.Łosoś(...)łyżki masłałyżka mąki pszennejszklanka bulionu warzywnego*100 ml śmietany 18%Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się

Słodka Strona
Domowe sushi 194

rybą. Ja robiąc domowe sushi nigdy takiej ryby nie używam. Nie mam pewności, że ryba, którą kupuję jest super świeża i mi nie zaszkodzi. Za to świetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam  łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam(...)ryżu do sushi (powinien być specjalny do sushi-ma mniejsze ziarna i jest bardziej kleisty) 4 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki cukru pudru pół łyżeczki soli 5-6 płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi

Zawsze głodna!
Zapiekanka z makaronem cebulą, jajkiem i pietruszką 157

plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko, dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zagotowujemy tylko doprowadzamy(...)ścieramy na tarce.  5. Pietruszkę myjemy i siekamy.  6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera.  8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 148

dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę

VioletoweKucharzenie
Ryba po grecku 233

pietruszki  1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl.rozdrobnionych pomidorów] sól, pieprz  listek, ziele różowy pieprz  olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać  solą, pieprzem i obtoczyć w mące.Usmażyć na gorącym oleju z obu stron.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać olej(...)marchewkę i pietruszkę, smażyć razem  kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać rozdrobnione pomidory i przyprawy .Dusić na małym ogniu do miękkości.W pojemniku układać na przemian rybę i warzywa.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Fish Burger 164

Składniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną

Malowane smakiem
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 143

masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją , a następnie układać na niej kawałki  ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Łososia nie należy smażyć zbyt długo(...)był suchy.  W rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek. Rybę podawać wraz z sosem

O kuchni z uczuciem
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 297

aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu(...)łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Pstrąga łosiowego przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się

Słodka Strona
Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 165

sól WYKONANIE: Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy

Pyry na Gaz
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 147

świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania(...)przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć kilka plasterków masła i posypać przygotowanymi grzankami. łosoś: Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty z obu stron - najpierw od strony skóry, później od strony mięsa. Na koniec łososia odwrócić

W SMAK
Lin z warzywami. 176

około 35 minut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie(...)zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut

Przepisy i porady kulinarne
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 174

wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować z solą i skórką otartą z limonki. Odlać wodę, ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać brukselkę(...)wymieszać, posypać posiekaną papryczką chili.W między czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać listki szałwii, smażyć kolejne 5 minut.Z pozostałej limonki wycisnąć sok, skropić ryby przed podaniem

SzczyptaSmaQ
Dorada z "szalonej" wody 134

następnie wino, płyn powinien sięgać nie wyżej niż do połowy rybek. Czekamy kilka minut aż alkoholowy zapach odparuje, próbujemy wywaru, doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż(...)możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej z ryb głowę i ogon i ugotujcie. Przecedźcie, doprawcie lekko solą i na przykład białym pieprzem lub pieprzem cytrynowym i bulion gotowy

Pichceniomania
Karp zapiekany z warzywami. 117

białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)     Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie

Radość kipiąca uśmiechem.