ryba sola - 1000 przepisów (strona:2/67)

Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 189

się wyciąć skrzela, również ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć boczne płetwy Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ryby w środku oprószamy solą Obie ryby, z obu stron nacinamy nożem Teraz przygotujemy masło pietruszkowe. Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno i mieszamy z masłem, np. widelcem W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś smażony na soli- salmone in padella 173

SkładnikiŚwieże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości )sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIARozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki.Smażyć ok 5 minut z każdej strony aż do zarumienienia się ryby. Nie ma potrzeby solić dodatkowo gdyż ryba jest juz odpowiednio posolona. Podawać na gorąco

zielonacukinka
Ryba z porem pod beszamelem 319

zapraszam na rybę!Składniki:1 duży filet z dorsza1 porzioła prowansalskiesól, pieprzolejgałka muszkatołowa2 łyżki mąki2 łyżki masła1 szklanka mlekaser żółtymasło do posmarowania naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut(...)puści sok.3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby

Kuchnia domowa Ani
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 164

łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie   Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet

R'n'G Kitchen
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 215

widuję ją od czasu do czasu w Lidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie.Dorada pieczona(...)ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Dorady myjemy, osuszamy i w bokach ryby robimy 2-3 nacięcia. Ryby nacieramy solą,  pieprzem i 2 łyżkami oliwy, dokładnie - w środku i na zewnątrz, pomiędzy nacięciami. Do środka ryby i w nacięcia wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Odstawiamy do czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg z migdałami 185

maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzWymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę

Kolizje Smaków
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 225

Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej.  Pomidorki myjemy i  kroimy w plasterki.  Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.  Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ryżowa z dorszem 151

ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z dorszem i cukinią 170

patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią

Smakołyki Asi
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 177

masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać

SzczyptaSmaQ
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 201

laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem. ryba po grecku

Bon Appetit Małgorzaty
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 233

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki

Walijskie Pichcenie
Ryba w cieście francuskim 186

maśle, dodać majeranek.3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju, połączyć z cebulą i porem.4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności

Kuchnia domowa Ani
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 249

specjalne naczynie do jego gotowania. S SOS OSTRYGOWY-  To specjalność kantońska na bazie ekstraktu z ostryg, soli, karmelu i skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest(...)mają w sobie dużą ilość chemicznych polepszaczy. SOS RYBNY-  To podstawowa przyprawa kuchni tajskiej i wietnamskiej ale występuje również w innych kuchniach azjatyckich. Wytwarzany jest ze sfermentowanych ryb, wody i soli, choć np. Wietnamczycy często używają krewetek zamiast ryb. Sos rybny ma bardzo mocny, ostry i nieprzyjemny zapach, a w smaku jest mocno słony. Niektórych odstrasza aromat sfermentowanych

ClauditteMissCooking