ryba sola - 1000 przepisów (strona:21/67)

Dorsz w chrupiącej panierce. 148

pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą i pieprzem, skropić cytryną, włożyć do lodówki na 1-2h, przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 223

którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu(...)piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 214

słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry ( ziarno) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej

Ogrodnik w podróży
Sałatka obiadowa z kiszonym i fetą 274

łyżka majonezu Sól Pieprz Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, kiszonego ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na samym końcu delikatnie dokładamy pokrojony ser feta. Sałatka sprawdzi się również jako dodatek do ryb czy dań grillowych

VioletoweKucharzenie
Ryba w papilotach 218

warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego

smacznieinatemat
Pasta rybna 185

ogórki zetrzeć na średniej lub grubej tarce do jarzyn, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wyjąć rybę z puszki wraz z olejem do miski, dodać ser, ogórki, cebulę i masło roślinne i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można

Mix smaku
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 155

gładko przechodzą między sobą. Pycha!Co będzie nam potrzebne?2 korzenie fenkułu200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą

Food Square
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 434

Nie sądziłam, że padnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była  taka, jaką lubię - pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym razem

mojewypiekiinietylko
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 218

niż „młode”) myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości – nawet ok. 30-40 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy jedną łyżeczkę soli i tworzymy wgłębienie. Gorące ziemniaki obieramy (uważając, aby się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski(...)kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy

Poezja smaku
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 190

mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem(...)przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru

karmelowy
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 185

pasty raczej nie solę, bo makrela jest dość słona sama w sobie i mi więcej soli nie potrzeba, ale oczywiście to zależy tylko od Ciebie. Podobnie jest z konsystencją, moim zdaniem nie trzeba dodawać do pasty jogurtu, gdyż tłuszcz zawarty w rybie doskonale łączy składniki. Jeśli jednak uważasz, że past jest z gęsta – dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj

Martyna Cooks
Wontony z wieprzowiną 200

się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego

W kuchni wieczorem
Pasta z wędzonej makreli 178

naturalnegoszczypiorekkoperek1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszkusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie pozbawić ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Pasta na pieczywo gotowa :) Smacznego

kulinarnyJa
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 147

wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej(...)morskaNa patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko je podsmażyć. Następnie wrzucić groszek i smażyć go do miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem. Zmiksować wszytko blenderem, dodać śmietany, pieprzu i soli. Wymieszać.Sos z granatów:sok wyciśnięty z 1 granatu2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki octu z białego winaszczypta pieprzu cayenneszczypta soli morskiejWszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Następnie

Food Square
Sardynki w cieście 159

oprószyć solą. Białka rozkłócić i mieszając dodać mąkę i oliwę (otrzymamy dość gęste ciasto). Maczać rybki w cieście i wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć rybki na rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną. Można podać z pieczywem lub z frytkami. Ja podałam z frytkami i solirodem. Jeżeli nie zjemy wszystkich ryb, można je włożyć

królestwo garów