ryba smażona - 4845 przepisów (strona:63/323)

Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 225

wysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie(...)lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku. WŁAŚCIWOŚCI: Cząsteczki mineralne zawarte

Ostra na Słodko
Łososiowy makaron z tajską nutą 144

chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było

MamaOskarka
Ryba po chińsku 339

Całość smażymy przez chwilę, często mieszając. Wlewamy bulion. Po chwili dodajemy paprykę i ananasa wraz z syropem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy. Umytą rybę osuszamy(...)cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy ciasto: do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy obie mąki oraz sól i pieprz. Mieszamy rózgą kuchenną aż do połączenia. Kawałki ryby zanurzamy w cieście. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. W salaterce układamy naprzemiennie warstwę sosu oraz kawałki ryby. Odstawiamy do przestudzenia, po czym chłodzimy w lodówce. Źródło

Smaki Na Talerzu
Filety śledziowe smażone w cieście 169

Śledź smażony w cieście to moja dzisiejsza  propozycja na szybki i pyszny obiad. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak  przygotowanego, to zapraszam po przepis

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z glonów wakame 279

jest prosta, pyszna i zdrowa, a raz kupiona paczka suszonych wodorostów wystarczy Wam na kilkanaście porcji. Sałatka z wakame równie dobrze jak do sushi sprawdzi się podana do smażonych i gotowanych ryb, krewetek oraz do kurczaka. SKŁADNIKI 4 porcje na przystawkę 25g suszonych glonów wakame ciepła woda 2 łyżeczki sezamu podprażonego na patelni 1,5 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 173

wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek

Niedzielny kucharz
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 206

świetnie będzie pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody

Karo in the Kitchen
Sos pomidorowy z fetą i chili 181

francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki z dorsza na maśle 178

nią klarowane masło. Na rozpuszczone masło wrzucamy rybę. Po około 3-4 minutach, kiedy ryba będzie gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy

PatiGotuje
sos cytrynowy do ryby... 137

wodę, przyprawę w płynie, śmietanę, sok z cytryny, żółtko i rózgą mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęstnienia sosu, na koniec dodać biały pieprz mielony pyszny sos do każdej smażonej, grillowanej, gotowanej ryby...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 231

miski, wsypujemy koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe. Takie ziemniaki – lekko kwaśne, lekko kremowe, z chrupiącym świeżym akcentem – idealnie pasują do smażonej lub pieczonej ryby i jasnych, lekkich mięs (kurczak, indyk, cielęcina). To naprawdę bardzo przyjemny zamiennik dla ‚czystych’, tylko ugotowanych ziemniaków. Niech świadczy o tym fakt, że kiedy podałam obiad usłyszałam

Karo in the Kitchen
Groszek z marchewką i dynią 188

mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki ok. 1 łyżki kopiatej

Czerwień i błękit
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 182

słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach

Poezja Smaków - blog kulinarny
Garnek kamienny - zdrowe i beztłuszczowe gotowanie :) 245

marki Delimano przygotujesz: niskotłuszczowe potrawy, gdyż z nieprzywierającą kamienną powłoką stosuje się zaledwie kroplę oleju dania, w których produkt ma zdolności do przywierania do powierzchni, czyli jajka, ryby, wszelkie potrawy smażone potrawy z piekarnika - pasztety, ciasta, zapiekanki tradycyjne posiłki, które powinny być przyrządzane na prawdziwym kamieniu  Nieprzywierająca powłoka bez dodatku związków PFOA Garnek kamienny Stone Legend wyposażono

Zdrowie na języku :P
Powrót do źródeł w kuchni 228

stosował w swoim życiu jakąś dietę mającą na celu zachowanie dobrej formy. Wśród tych osób przeważają ludzie młodzi, często wykształceni. Dzięki zmieniającej się świadomości społecznej, coraz częściej tłuste, smażone mięsa czy ryby zastępuje się delikatnymi, lekkimi potrawami gotowanymi w opakowaniach próżniowych oraz na parze. Kuchnia XXI wieku W ostatnim czasie wykorzystanie bogactwa i różnorodności naszej rodzimej kuchni oraz dostosowanie

Kuchcik gotuje
Grillowany kurczak nadziany serem kozim z sałatką z dodatkiem oleju rzepakowego 118

kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty

Moniki Smakołyki
Dorsz grillowany z pieczonymi warzywami i szpinakiem. Detox dzień 6 100

pewno nie! Podobno siedzą w szafie i zszywają w nocy ubrania... Jeśli lubicie dorsza tak jak ja to mam dla Was inną propozycję na podanie tej ryby. Spróbujcie dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorami - pyszności! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 148

sól do oprószenia ryby zalewa: 5 szkl wody 1 szkla octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 2 liście laurowe 4 ziela ang 1 cebula Wykonanie: Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka

Z Majeczką w kuchni
Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko 173

suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby oliwa do smażenia (3 łyżki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Filety doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą , smażymy dość krótko chodzi tylko

Niezły Młynek
Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy) 154

zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem.  kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego sok z 2 pomarańczy mąka ziemniaczana do oprószenia ryby olej do smażenia   mała puszka koncentratu pomarańczowego  łyżka miodu akacjowego  szklanka wody szklanka wina białego cebula w piórka sól i pieprz  garść rodzynków Karpia posól

AZgotuj!
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 115

nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów  i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.   Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom. Jedno z wyzwań :) Teraz czas

Kuchnia w opałach
Halibut tymiankowy 118

mnie bez skóry) - pęczek tymianku - mąka - masło klarowane - sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (około łyżki) i wrzucamy tymianek. Halibuta lekko solimy i obtaczamy w mące. Układamy rybę na tymianku. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ryba w cieście naleśnikowym 129

Składniki: Filety rybne 1 szkl. Mąki 0,5 szkl. wody 1 jajko sól pieprz 4 łyżeczki przyprawy do ryb olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Filety zanurzamy w cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na niewielkim ogniu do złotego koloru

The Sweet Damsel
Surówka z kiszonej kapusty 98

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ta prosta surówka najlepiej pasuje do dań ze smażoną lub pieczoną rybą w roli głównej. Dzięki kapuście surówka jest kwaskowa, … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania