ryba smażona - 4845 przepisów (strona:66/323)

Karp w migdałach według Karola Okrasy 103

każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek(...)karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy na talerz. Na tej samej patelni szybciutko robimy sos: wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje. Dolewamy wywar z ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym

Kolizje Smaków
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 158

filetu z dorsza sól ,pieprz sok z cytryny jajko 200 ml mleka pęczek bazylii cebula mąka olej do smażenia 500 g topinamburu 100 g sera pleśniowego niebieskiego łyżka gęstej śmietany Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy(...)oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną   ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree. Podajemy do ryby razem

R'n'G Kitchen
Kotlety rybne 148

Składniki: 1 kg mięsa z dorsza (bez ości i skóry) 1 cebula 1/2 szkl bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone mięso ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwa razy, razem z obraną cebulką. Do zmielonej ryby dodajemy 1/4 szkl bułki tartej, jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie i formujemy kotlety

słodkie i nie tylko historie kulinarne
RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 165

domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj czy morszczuk. W tradycyjnych przepisach najczęściej filety panieruje się w mące lub cieście i smaży na głębokim tłuszczu(...)sprawia, że chuda i niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu i na prawdę przepyszna. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu, proszę o subskrypcje mojego kanału na Youtube . Mile widziane

Dietolog
Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej 565

kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny     *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy w mące *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** W słoikach układamy naprzemiennie

Blog z Apetytem
Kotleciki z mintaja 152

bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką(...)smaczniejsze. Wyrabiamy małe kotleciki (średnica około 4 cm ), panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 205

ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić  w  misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą

Stare Gary
Łosoś w Sosie Koperkowym 198

najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.Łosoś w Sosie Koperkowym(...)śmietany 18%Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas

Słodka Strona
Ryba po grecku 171

liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie(...)solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw

Zainspirowana w kuchni
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką 102

mnie ze słoiczka) 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek drobnego szczypiorku sól, pieprz i papryka słodka do smaku (do doprawienia ryby) mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania ryby olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku (do doprawienia śmietany z chrzanem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rybę panierowaną z sosem chrzanowym i rzodkiewką: Jeśli ryba jest mrożona to najpierw

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 134

reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące i smażyć. W dużej salaterce układać warstwami na przemian: warzywa, ryba i tak do końca ale żeby na samej górze były warzywa

Pysznie & Pięknie
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 153

dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru  sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania ryby  1 szklanka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Filety ryby kroimy na prostokąty ok 2 cm x 3 cm, panierujemy w mące i smażymy(...)Odsączamy na ręczniku papierowym.  Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju startą marchew, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem.  Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pociętą w piórka. Grzyby  należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę

Niezły Młynek
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 349

łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą

IMPRESJA SMAKU
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 194

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy  w tygodniu.Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconychkwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej. W kuchni

bistro mama
DORSZ W CHRUPIĄCEJ KUKURYDZIANO LNIANEJ PANIERCE 109

siemię lniane 5 łyżek Dodatkowo: jaja 2 szt.  filety dorsza 2 szt.  przyprawa do ryb 3 łyżki koper suszony 1 i 1/2 łyżki olej do smażenia pieprz 2 szczypty METODA: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania