ryba smażona - 4845 przepisów (strona:62/323)

Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 200

używam patelni z żeliwa, emaliowanej i z powłoką teflonową, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie

SMYKWKUCHNI
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 138

przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę do naczynia. Na tej samej patelni

Kuchnia Pokoleń
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 175

cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące kukurydzianej z każdej strony, otrzepujemy nadmiar. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Zalewamy passatą

Ostra na Słodko
Łosoś pieczony w folii 114

Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni

Milion Smaków
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 250

kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję(...)żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą

Ostra na Słodko
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 147

przyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie(...)tempurze, a następnie wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Smaż przez kilka minut. O tym pamiętaj Na koniec jeszcze jedna wskazówka, która dotyczy kolejności smażenia. Do gorącego oleju wrzuć najpierw warzywa, grzyby, a na końcu ryby i owoce morza. Dzięki temu smaki zanurzanych składników nie przejdą innymi – bardziej wyrazistymi. Masz ochotę na ciepłe sushi w Warszawie? Możesz spróbować przyrządzić je samodzielnie

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem 208

gotowy do dalszej obróbki. Rozgrzałam na patelni odpowiednią ilość oleju. Rybę obtoczyłam delikatnie w mące, po czym wrzuciłam na rozgrzany olej. Smażenie zaczęłam od strony ze skórą. Smażymy tak długo, aż ryba zrobi się odpowiednio rumiana i chrupiąca, po czym przekładamy na drugą stronę - na drugiej stronie działamy tak samo. Gdy ryba będzie gotowa podajemy na talerz z zasmażaną kapustką

Sajkofanka smaku
Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek) 341

okolicach Chile, Argentyny i Nowej Zelandii, gdzie wody są raczej czyste, więc zawiera mniej rtęci i dioksyn niż ryby z Bałtyku.  Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna.  Składniki: filet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone odtłuszczone(...)olej do smażenia Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać i osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Ryba po japońsku 140

ryby: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 2 całe jajka i 3 łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na oleju Myjemy patelnię i na świeży olej wrzucamy cebule pokrojoną w półtalarki i podduszamy tak żeby zmiękła ale się nie przypaliła. Zalewa: Potrzebujemy: – 2 szklanki gorącej(...)koncentratu pomidorowego – 2 łyżki cukru – przyprawy(ziele angielskie pieprz, liść laurowy) Wszystko razem mieszamy i zostawiamy aby ostygło. Układanie: W szklanym naczyniu układamy warstwy: – warstwa usmażonej ryby – trochę pokrojonych ogórków – trochę cebuli – trochę papryki – ponownie, rybę, ogórki,itd… Na koniec zalewamy całość przygotowaną zalewą. Ja zwykle robię podwójną ilość zalewy. Zostawiacie

Kulinarna Patilogia
Kotleciki rybne 164

ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżka dobrej przyprawy do ryb Szczypta pieprzu pomarańczowego Sól Pieprz Natka pietruszki 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki Olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić w małą kostkę. Przełożyć pokrojoną  rybę do miski ,wbić jajka , dodać przyprawy, startą na drobnej tarce cebulę,  czosnek i posiekana natkę pietruszki.  Dodać śmietanę

W królestwie smaków Beaty
Faworki z ryby 325

fajny pomysł. Zdumienie i efekt na wigilii murowane. filety z ryby sól pieprz dowolna panierka (u mnie zazwyczaj mąka, płatki lub bułka tarta) jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy)  Posypujemy rybę solą i pieprzem, kroimy ją i wywijamy na kształt faworków. Panierujemy i smażymy na złoty kolor . Krótko szybko, ale za to  jak efektownie

Malinowe Pocałunki
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 163

względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu(...)jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy

Karo in the Kitchen
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 170

pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka rybna z warzywami 175

Składniki: * 50 dag filetów z ryby * 1 kg ziemniaków * przyprawa do ziemniaków * przyprawa do ryb * mieszanka warzywna konserwowa 400 g * szklanka kremówki * 10 dag żółtego sera * 2 jajka * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do wysmarowania formy * olej do smażenia. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy(...)stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym

Pobite gary Barbary
Dorsz z palonym masłem, kaparami i cytryną 102

strzepujemy. Układamy filet skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 3-4 minut, aż skóra stanie się rumiana – możliwe że trzeba przytrzymać rybę nieco dłużej jeśli mamy grubszy filet. Obracamy i smażymy jeszcze 2-3 minut, aż podpiecze się z drugiej strony. Upieczoną rybę odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.   Patelnię wycieramy z oleju, wrzucamy

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania