panierowania 1/2 szklanka mleka 1 jajko 1 cebula koperek szczypiorek czosnek przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi olej do smażenia Sposób przygotowania : Rybę oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną(...)kolor i dodać do masy. Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu. kotleciki rybne Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów. Smacznego
Aromatyczne Podróżeroku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Ryba faszerowana ; blog Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy Ryba po grecku ; blog Domowe gotowanie Wigilijny
Weekendy w domu i ogrodziektórych główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa(...)aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także
Codogararyby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny(...)pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty
Proste Potrawyości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem.Mięso mielone mieszamy z rybą.Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.Wyrabiamy na masę.( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.Obtaczamy w mące.Smażymy kilka minut z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkoświęta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby(...)masła. Rybę wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
Życie ze smakiemfiletu z dorsza - 2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 2 łyżki oleju - sok z połowy cytryny - garść świeżej bazylii - 1 jajko - mąkę wrocławską - olej do smażenia - szczyptę soli i pieprzu 1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. 2. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, cytryny, czosnku, bazylii oraz soli i pieprzu. 3. Kawałki dorsza umieszczamy w marynacie(...)wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia (ok. 5 min z każdej strony). Olej powinien przykrywać całe dno patelni. Dodatkowo przez kilka sekund obsmażamy również boki ryby. 5. Tak przygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Bez Cebulizapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ Zapraszam :) Składniki : 4 kawałki soli ( ryby ) sól, pieprz , szczypta chili 1 jajko bułka tarta z paluszków olej do smażenia Sa ł atkowy rarytas Eterno Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręczniczkiem, przyprawiamy solą pieprzem i szczyptą chili. Rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce z paluszków.Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy
Sama słodycz i szczypta chilifiletów mintaja lub innej ryby Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody 3-4 łyżki maggi Zalewa 3 duże cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć(...)odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać
Jadło i czytadłoaluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej to na całą dobę), pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku), danie jest gotowe jeszcze jakaś sałatka i super kolacja
Kuchnia BeatySposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem. Z mąki jajka, wody i vegety przygotować ciasto. Musi być geste jak na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać
Darcia w kuchnizielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem(...)zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw. Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka doprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami. Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym. Wstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchninajprostszych, ale przecież w prostocie tkwi siła :) Tak więc polecam go gorąco na świąteczny stół. Jak przyrządzić karpia? Kilka cennych wskazówek! Pamiętajcie o porządnym wymoczeniu ryby, by pozbyć się posmaku mułu. Karpia powinno smażyć się na maśle, najlepiej klarowanym. Ewentualnie można użyć świeżego masła połączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz(...)mnie najpierw karpia moczy się w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu skrapia się rybę sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta znajdziecie poniżej. Karp wigilijny smażony – Składniki: 4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g 2 szklanki mleka – 500 ml 1 średnia cebula
Kulinarne PrzebojePrzy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki. Składniki: 2 sprawione dorsze 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy tymianek oregano mąka do obtoczenia cytryna Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić(...)godzinę. Czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek, zrumienić go lekko. Ryby obtoczyć w mące, wyłożyć na rozgrzane masło, smażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony (po ok 3-4 minuty), razem z patelnią* wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 minut w temp. 200stC. Podawać z plasterkami cytryny. uwaga: Jeśli patelnia ma rączkę z tworzywa sztucznego
Obiad gotowyPomimo tego, że byliśmy tam zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić
Right Behind The Kitchen