Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu(...)płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać
Codziennik Kuchennynajbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś Smażony(...)łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska)Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas
Słodka Stronałyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych(...)osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam . Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu
Uwaga Babcia Gotujekomentarzu do mojego przepisu na karpia. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej(...)płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni
Codziennik KuchennyUwielbiam rybę w marynacie octowej! Między innymi dlatego, że dzięki leżakowaniu w occie, ości się rozpuszczają Ryba w marynacie Składniki: 1 kg ryb surowych ( może być karp) olej do smażenia mąka do panierowania Zaprawa z octu: 1 szkl. octu (6%) 2 szkl. wody 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka(...)gorczycy białej 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka seler 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Przepis: Ryby oczyścić , pokroić na porcje (dzwonki), osolić, obtoczyć w mące . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zimną rybę ułożyć w misce. Przyrządzić zaprawę. Warzywa obrać, pokroić w krążki. Cebulę obrać pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem. Usmażone
Gotowanie-ukgoździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem. ryba po grecku
Bon Appetit Małgorzatypozostaje lekki aromat piwa, ale jest on delikatny, nie dominuje. Oczywiście niewykorzystane piwo wypijamy J . Składniki: Dowolna ilość dorsza Piwo ( dowolne jasne ) Mąka pszenna Ziołowa przyprawa do ryb vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy ½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż do naleśników. Rybę oczyszczamy, przyprawiamy(...)ziołową przyprawą do ryb i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza w gęstym cieście, wyjmujemy i smażymy z obu stron. Podajemy na ciepło z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewywody – 1/5 szklanki 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rybę w cieście piwnym: Jeśli używacie mrożonej ryby, to filety najpierw należy rozmrozić, a następnie osuszyć. Następnie każdy filet ryby skropić sokiem z cytryny, odstawić(...)oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach, do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta, bez grudek. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć partiami kawałki ryby z obu strona na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z domowymi frytkami i sosem czosnkowym lub farmerskim. Smacznego! Zobacz przepis
Kulinarne PrzebojePołączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać(...)dołu. Smażymy po tej stronie do lekkiego zezłocenia przez 5 minut, a następnie z pozostałych stron przez taki sam czas. Gdyby jednak kawałki ryby były szczególnie masywne, może być potrzeba wydłużenia łącznego czasu smażenia ponad typowe 10 minut. Upewniamy się, że pieczarki i boczek są dostatecznie ciepłe, po czym niezwłocznie podajemy je ze świeżo usmażoną rybą, a także przybraniem
Kulinarna Pokusaoctu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski(...)dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
Kuchnia co dniaRyba z tego przepisu wychodzi naprawdę ciekawa. Jest to troszkę czasochłonne danie które warto wypróbować jako odmianę dla zwykłej smażonej czy grillowanej ryby. Bardzo lubię oglądać Pascala a jego pozytywne nastawienie do świata i do ludzi których spotyka mnie zachwyca " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> genialne są fragmenty programu w których częstuje swoimi daniami zwykłych ulicznych(...)pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy nasze rybki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, pomidory i koncentrat. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory się rozpadną wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu
sierotka maRysia w kuchniTuńczyka w sianie smażyłam już jakiś czas temu, podawałam go jako przekąskę. Siano paliłam, w uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła. stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka(...)siana, nie usuwając popiołu. Na dnie rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, wlać 2 – 3 łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty. Odwrócić jeszcze raz rybę, włożyć masło. Powstałym sosem polać rybę z wierzchu. Przełożyć tuńczyka na talerz. Oprószyć płatkami soli morskiej i skropić sokiem z cytryny. zastawa
królestwo garówwyszły 3). Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni pozostały olej z masłem .Wrzucić listek Kafiru. Smażyć przez moment by aromatyzować tłuszcz. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni ( najpierw stroną bez skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną
Buniabaje w kuchniSkładniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy(...)grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Do naczynia żaroodpornego
Maminek kulinarny