ryba smażona - 4845 przepisów (strona:48/323)

Przepisy na Wigilię – PSTRĄG NA ZIEMNIACZANYCH TALARKACH 181

Garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Pół pęczka pietruszki Łyżka suszonego oregano 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na rybę bez smażenia, czyli fish and chips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Tackę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią(...)roztopi polej nim ziemniaki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki na 20 minut. Krok 2 W międzyczasie oczyść pstrągi. Zeskrob łuskę, umyj i osusz. Posól i pieprz rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Posiekaj 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Natnij boki ryby ostrym nożem i wkładaj w nacięcia plasterki czosnku. Włóż do środka każdego pstrąga kilka gałązek

Niedzielny kucharz
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 209

Garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Pół pęczka pietruszki Łyżka suszonego oregano 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na rybę bez smażenia, czyli fish and chips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plastry (kto ma, niech użyje malaksera). Tackę z piekarnika wykładamy papierem(...)roztopi polewamy nim ziemniaki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20 minut. Krok 2 W międzyczasie oczyszczamy pstrągi. Skrobiemy łuskę, myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Siekamy 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Nacinamy boki ryby ostrym nożem i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Wkładamy do środka każdego pstrąga kilka gałązek

Niedzielny kucharz
Łosoś w sosie śmietanowym z bazylią, suszonym pomidorem i żurawiną 199

kochani :-) Składniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii  1 szklanka żurawiny sól pieprz kurkuma olej do smażenia 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.  2. Pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy podzielonego

kruche babeczki
Pstrąg nadziewany fetą otulony boczkiem 134

długie plastry świeżego boczku 1/2 kostki feta świeży koperek ( około 1 czubata łyżeczka ) 3 ząbki czosnku dodatkowo: sól, pieprz, sok ze świeżej cytryny, olej do smażenia, wykałaczki Sposób wykonania: Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie(...)godziny. Po tym czasie rybę wyciągam z lodówki, kroję fetę, którą wkładam do środka, przesypuję świeżym koperkiem , zamykam. Boczek rozbijam tłuczkiem, przesypuję solą i pieprzem, owijam nim rybę, spinam wykałaczkami. Pstrąga smażę na patelni w oleju, na wolnym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor. Ryba w przekroju, nie ma ości

Darcia w kuchni
Amerykańskie pancakes 246

powierzchnię pokryto wyjątkowo odporną, czterowarstwową powłoką  non-stick   Keravis Titanium.  To prawdziwa „prezydencka limuzyna” wśród naczyń. W tej nietuzinkowej tytanowej patelni  Ballarini Taormina , beztłuszczowe smażenie mięs, ryb i innych potraw z naturalnie niską zawartością tłuszczu jest bezpieczne dla zdrowia, bowiem powłoka  Keravis Titanium  nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich. Potrawy nie przywierają(...)klonowy wykonanie: Suche składniki łączymy razem ze sobą. Mikserem ubijamy całe jajko, dodajemy mleko,  olej i skórkę z cytryny. Następnie wsypujemy mieszaninę mąki i wszystko łączymy ze sobą. Smażymy nasze pancakes na dobrze rozgrzanej suchej patelni, przewracamy wówczas, kiedy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki.  Podajemy polane syropem klonowym z ulubionymi owocami

Malinowe Pocałunki
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 218

pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela

potrawyregionalne
Tradycyjny Karp Smażony 1212

Tradycyjny, smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw. Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp(...)średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebulsok z jednej dużej cytrynysólpieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajka odrobina mlekaolej do smażeniaTradycyjny Karp Smażony  - Sposób przygotowania:Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm. Cebulę kroimy w piórka.Każdą porcję karpia oprószamy solą i niewielką ilością pieprzu. W szklanym naczyniu umieszczamy

Słodka Strona
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 341

aromatyczny. Z dodatkiem cytryny, czosnku, posiekanej natki i kurkumy ryż uzyskuje całkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody(...)wszystko bardzo dokładnie razem, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól

Karo in the Kitchen
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 204

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut.  Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego

CookYourself
Owoce morza w tempurze 228

Do przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest

Tajskie smaki
Smażony pstrąg 170

Wybaczcie długą nieobecność. To wszystko wina zębów mylnie nazywanych zębami mądrości. Ich poprawną nomenklaturą, powinno być: bólu i nienawiści. Żywię się kaszkami, kleikami i lodami. Większość

Życie zamknięte w smaku
filety śledziowe a`la po grecku... 227

myć talerza na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 215

nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie(...)zalewamy go wodą, dodajemy sól i goździki, gotujemy na sypko pod przykryciem, na małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja

Karo in the Kitchen
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 170

Jako testerka, śmiało stwierdzam, że jest to produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 225

rybna powinna smakować, wtedy zmieniłam zdanie na tema zup rybnych, stałam się ich fanką.  Nadeszły kolejne wakacje, tym razem nad jeziorem, nie mogły się obejść bez dań z rybami. Oprócz smażonych płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety(...)ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml  wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania