ryba smażona - 4845 przepisów (strona:40/323)

Chrupiący leszcz pachnący czosnkiem 162

naszej ryby, ponadto jest jednym z najzdrowszych dostępnych olei. Składniki: - duży filet z leszcza ze skórą - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - olej kokosowy do smażenia - mąka do obtoczenia Przygotowania ryby należy zacząć dzień (lub przynajmniej 3h) wcześniej. Rybę płuczę pod zimną wodą, osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym i solę od strony mięsa(...)Czosnek drobno siekam i mieszam z oliwą. Przygotowaną mieszanką nacieram rybę również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuwam z ryby kawałki czosnku, aby nie paliły się na gorącym tłuszczu. Filety obtaczam w mące, jej nadmiar dokładnie strzepuję.  Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, kładę filety

Cook&Love
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 176

Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu karpich dań - ta ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy(...)ryby usunąć  sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć.  Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.Jeśli filety są ze skórą  należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć  filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Stare Gary
Morszczuk w sosie goan 170

będzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość.  Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie  takiego sosu(...)podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko

Bon appetit mon amie
Fish and chips 164

płatów ulubionej ryby 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl mleka 1 jajko 6 ziemniaków olej do smażenia Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki ok 7 cm długości. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz wymieszać. Następnie dodać mleko i jajko, wymieszać i odstawić na ok 20 min. Po tym czasie(...)odtoczyć rybę w cieście i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym.  Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i smażyć na oleju

Olga Piecze i Gotuje
Ryba na czerwono z brzoskwinią 89

Składniki: * 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj * puszka brzoskwiń * 5 łyżek koncentratu pomidorowego * 3 małe cebule * sól, pieprz * mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy

Pobite gary Barbary
Sałatka sushi z łososiem z patelni 188

czarkach/miseczkach.Do tego oczywiście pałeczki. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie kawałki ryby ziarnami do góry na patelni. Po ok. minucie kawałki ryby obrócić i smażyć kolejne 1/2 minuty w razie potrzeby obracając kawałki ryby na boki.Ważne jest aby nie smażyć łososia zbyt długo i nie musi nabrać brązowej skórki.Łosoś jest bardzo delikatną(...)rybą i najczęściej popełnianym błędem jest przesmażanie jej co powoduje,że ryba staje się się sucha (wiórowata). Zobacz więcej na temat smażenia łososia. Gdy wydaje ci się,że łosoś powinien jeszcze troszkę pobyć na patelni jest to właśnie właściwy moment by go zdjąć.Pod wpływem własnej temperatury łosoś wciąż będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Skrei smażony 85

osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 2 minut. Rybę zdjąć z patelni, oprószyć

królestwo garów
Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] 117

zewnątrz oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny, aby złapały temperaturę otoczenia, co ułatwi smażenie. Każdą rybę obtocz w mące pszennej, otrzep z nadmiaru i smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni

Kulinarna Polska
Smażone rolady śledziowe do słoika 134

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest

Ogrodnik w podróży
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 106

metodzie warto je najpierw zamarynować, aby ubogacić jego smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso drobiowe – jak sprawić, by było smaczne? Wszystkie rodzaje mięsa drobiowego świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia czy pieczenia. Jeśli zależy nam na uzyskaniu aromatycznej, prawdziwie soczystej sztuce mięsa to należy je poddać działaniu wysokiej temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku(...)traci smaku, soczystości oraz swojego aromatu Pieczenie świetnie nadaje się do filetów i całych ryb. Aby mięso nie straciło swoich wartości należy zabezpieczyć je folią aluminiową Smażenie – do tej metody nadają się całe ryby oraz filety. Pod wpływem wysokiej temperatury powstaje chrupiąca skórka, a pod nią pozostają soczyste partie mięsa Duszenie – to delikatny sposób obróbki termicznej – idealny do przyrządzania mniejszych

Kulinarne Przeboje
Ryba w zalewie / Przepisy świąteczne 136

Jakie potrawy królują u Was na Wigilijnym stole? Moja rodzinka bardzo lubi ” rybę w zalewie „. To smażone kawałki ryby przełożone cebulą, konserwowymi ogórkami i papryką, a następnie zalane zalewą.  Ryba w zalewie to smaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować. Zazwyczaj

Rusty Fork
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 251

Dzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja

kuchniabellissima.wordpress.com
Patelnia z pokrywą z redcoon.pl 135

gotowe..Mięsko dusimy prawie bez zaglądania i bez obawy, że coś tam się przypali..wiadomo..musimy zajrzeć czy jest wystarczająca ilość wody..gdyż woda wyparowuje .. Na patelni smażyłam także ryby...zdjęcia niestety brak... Smażyłam również i kotlety schabowe...patelnia sprawdza się idealnie.. Patelnia nadaje się do różnego typu kuchenek, mycie patelni nie sprawia żadnego problemu..Na patelni możemy

Moje domowe kucharzenie
Pstrąg smażony sauté 124

Sauté jest to metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna 3 dag mąki(...)sól do smaku Wykonanie: Rybę sprawić, opłukać, posolić i oprószyć mąką. Następnie smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać z sokiem z cytryny

Tradycyjna Kuchnia
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 182

wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar(...)syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku.  Przecedzić wywar przez sito, czysty

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania