ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:36/234)

Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 118

panierkę z pistacji.   Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku po czym dokładnie w panierce z pistacji – możemy delikatnie panierkę docisnąć.   Kawałki ryby układamy na blaszce do pieczenia. Wszystkie kawałki skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ryba będzie wypieczona a panierka złocista.   Upieczone kawałki ryby

Smaczna Strona
Pieczone frytki z dorszem z suszonymi pomidorami! Letni obiad! 175

Wspaniały pomysł na letni obiad, pieczone ziemniaki w formie frytek, niezastąpiony dorsz atlantycki z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, kaparów, masła i oliwy z oliwek. Pysznie na obiad... ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: -500 g dorsza atlantyckiego - 3 łyżki kaparów - 10 pomidorów w oleju - 1 łyżka masła - 1/2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka zalewy z kaparów - młode ziemniaki - sól morska(...)kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone frytki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, ułóż na pergaminie do pieczenia, delikatnie skrop olejem z suszonych pomidorów. Piecz 45 min. Wspaniała soczysta ryba i chrupiące frytki. Mniamiiii

SMYKWKUCHNI
SUM WIGILIJNY 129

powiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie  koperkowo - musztardowym?  Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym(...)proszku  Sposób przygotowania:  Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie posmarować musztardą i posypać  posiekanym koperkiem. Zawinąć folię, piec w 180 stopniach ok. 35-30 min. Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso 188

kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki

Monia miesza i gotuje
Łosoś na pierzynce z dyni i ziemniaków 146

temperaturę do 200 C. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec kolejne 12-15 minut. Tak długo ja piekłam, ale musicie sami ocenić kiedy łosoś jest przepieczony. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Na talerz wyłożyć warzywa i łososia, udekorować gałązką kopru. To jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Karp marynowany w cebuli i majeranku 219

czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut

Pyry na Gaz
Ryba w cieście piwnym 132

porcje Składniki: 3 filety rybne 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta sody oczyszczonej 8 łyżek mleka 7 łyżek piwa szczypta soli, pieprzu i czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 naczynia; miska i wysoki garnek(...)mikserem na najmniejszych obrotach. Rozgrzać olej na patelni (w takiej ilości, aby ryba była w połowie w nim zanurzona). Kawałki ryby zanurzyć w cieście i piec po 2 min. z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu rybę należy wyciągnąć na ręcznik papierowy, aby obciekła z tłuszczu

KuchniaWeDwoje.pl
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 207

Był pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to

peanutbuttermonster
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami 241

Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano   (polecam  Skworcu ) pół(...)rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Nagrzewamy piekarnik.  Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, że matowa strona folii aluminiowej ma być po stronie zewnętrznej. Łososia pieczemy 20 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: dolna + grzałka

Smak mojego domu
Pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem 215

oliwek sól, pieprz  taka większa szczypta mielonego chilli Ponadto: papier do pieczenia Pstrąga razem z jarmużem będziemy piec w pergaminie (papierze do pieczenia) w podwójnej warstwie. Nie musimy tego robić pod linijkę, jednak dobierając wielkość kawałków pergaminu musimy pamiętać, że musi nam się tam zmieścić cała ryba PLUS części pergaminu od strony głowy i ogona do zwinięcia. Na pierwszym(...)polewamy naszego pstrąga i jarmuż. Pergamin z rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15. Co do pieczenia mam jedną ważną uwagę - najlepiej pstrąga w pergaminie (czy w ogóle cokolwiek pieczonego w pergaminie) wkładać dodatkowo do jakiejś

Jedzeniomania
Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku 152

łosoś powinien być dwukrotnie posmarowany olejem, miodem i musztardą). Włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny ruszt i piec przez około 10 minut aż ryba lekko się zrumieni, a mięso będzie się łatwo rozdzielać widelcem. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia. Łososia pieczonego w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podajemy na gorąco. Można wyłożyć ryż, na niego rodzynki(...)rybę. Można też za pomocą foremki lub filiżanki ułożyć warstwy z ryżu i rodzynek. Łososia pieczonego w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku posypać poszatkowaną natką pietruszki. Post Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Pieczona makrela z warzywami 216

miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy w niej ryby. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. W tym czasie przynajmniej 1-2 razy odwracamy ryby na drugą stronę. Z tak przygotowanych ryb usuwamy nadmiar marynaty. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 2-3mm oleju rzepakowego. Ryby dokładnie obtaczamy w mące i niezwłocznie umieszczamy(...)gallery-213 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-213 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe - ryby i marynata Składniki wyjściowe - warzywa Rybę marynujemy przez min. 24h Pokrojone warzywa... ...krótko smażymy / dusimy Ryby najpierw lekko podsmażamy... ...a następnie dobrze zapiekamy Pieczona makrela z warzywami Post Pieczona makrela z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Ryba w cieście piwnym 138

innej ulubionej ryby 1 jajko 1 szklanka piwa Około 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub przyprawy do ryb Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowaną rybę posolić, odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę , przyprawy ( oprócz soli)oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane

W garach u Gosi
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 102

Pstrąg łososiowy pieczony z paluszkami krabowymi, warzywami i ziemniakami Składniki – 4 porcje: Pstrąg łososiowy – 500g Paluszki krabowe -10 sztuk Cukinia zielona – 1 sztuka Cukinia żółtka – 1 sztuka Bakłażan – ½ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej(...)część). Na warzywach układamy jeden plaster pstrąga, skórą do dołu. Na pstrągu układamy paluszki krabowe, które przykrywamy drugim płatem ryby. Rybę związujemy delikatnie nitką, tak aby podczas pieczenia nic nie spadło. Dookoła ryby układamy pozostałe warzywa, ziemniak, zioła i pokruszony ser feta. Całość posypujemy parmezanem, solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu

Kuchnia Bon Appetit