dawna. Chwila namysłu i wyruszyłam na zakupy. Dopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby, w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :)Składniki (dla 2 osób(...)nich układać kolejno: dzwonko łososia, łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową.3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę.4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C.5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu.Ziemniaki hasselback:Składniki:2 ziemniakipieprz ziołowysólzioła prowansalskiekoperekmasłooliwaWykonanie:1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć.2. Ponacinać dość głęboko ostrym nożem, co kilka milimetrów. Posypać
Pasja SmakuŁosoś pieczony to prostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie:Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać(...)koperkiem i przyprawą do ryb. Odstawić na minimum pół godziny.Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka (wcześniej obrać ze skórki) pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Łososia podsmażyć lekko na patelni na maśle i oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 15-20 minut.Podawać z kaszą
Pasja Smakuzwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego(...)jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy, że jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy
Nerds Kitchenborowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby
Kulinarne przygody GatityDorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :) Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: Dorsza osuszamy(...)lodówki. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami
Symfonia smakowaUłóż na tym rybę skórą do dołu. 5. Resztą marynaty równomiernie pokryj rybę z wierzchu razem z otartymi skórkami cytrusów. 6. Skrop całość sokiem z pomarańczy. 7. Przykryj rybę papierem do pieczenia i przyciśnij deską lub talerzem. 8. Wstaw do lodówki na 24-48h. 9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża. 10. Gotową rybę
Kuchnia w Słońcu Skąpanasamego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów(...)wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki
królestwo garówPyszna pieczona rybka na obiad. Łososia doprawiłam tak na prosto solą, pieprzem i odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku
Monia miesza i gotujeSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić(...)ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie z tymiankowe puree bataty z cytryną
SzczyptaSmaQŁosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej(...)włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie
Smaki Arminewystygnie. To teraz bierzemy się za rybkę. Rybkę miałam już przyprawioną. Na rozgrzanej patelni rozgrzałam sklarowane masło i smażyłam kilka chwil obracając co chwilę. Przesmażoną rybę położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok. Włączyłam piekarnik i nastawiłam go na 160 stopni. Na drugiej patelni przesmażyłam posiekaną cebulę, wlałam bulion i gotowałam do czasu, aż ilość płynu zredukuje(...)dorzuciłam trawę do patelni. Po chwili wlałam śmietanę kremówkę, zamieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a po tym czasie zestawiłam patelnię z ognia. W tym czasie wstawiłam rybę do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam przez sitko (chodzi tu o przetarcie cebuli), trawę cytrynową wyrzuciłam, postawiłam sos na malutki ogień, wrzuciłam odrobinę skórki z limonki startej
Blondynka GotujePieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak
Mienta blogwystarczają na jakieś 2 litry, ale możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Lutenica jest idealna z białym serem (jej słodko ostry smak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam
ladykitchen