ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:29/234)

Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 120

Pisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć przywarcia do papieru(...)minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana Pieczony karp Oszukane polskie sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 181

dziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera

Słodkie okruszki
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 152

bułkę tartą z płatkami kukurydziane na złoty kolor. Roztrzepać jajko z mlekiem i dwukrotnie opanierować rybę. Najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej z płatkami. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni(...)rybę na mniejsze kawałki 2. Zmiażdżyć płatki kukurydziane 3. Wymieszać płatki z bułką tartą i przyprawami, a następnie zarumienić na patelni 4. Opanierować rybę 5. Piec w piekarniku 6.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić 7. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz pieczony w warzywach 130

masłem roztartym z przeciśniętym czosnkiem *** *** Na rybie wykładamy warzywa oraz po plasterku cytryny *** *** Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut. Tak przygotowanego dorsza z warzywami możemy także upiec na grillu *** *** Do tak przygotowanego dania możemy podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec(...)piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Dorsz pieczony w warzywach pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Łosoś zapiekany w porze 166

cytryny. Kawałki łososia układać na cytrynie, a na nich położyć cebulę wymieszaną z porem. Folię szczelnie zawinąć. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie kiedy ryba się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem. Upieczonego łososia wyłożyć na talerze, posypać kaparami i podawać z sosem czosnkowym

Bullio
Pieczony łosoś z pesto 165

Cudownie aromatyczny i soczysty łosoś skąpany w zielonym pesto to świetna propozycja na obiad lub kolację. Doskonale komponuje się z kuskusem, ryżem czy pieczonymi ziemniaczkami. Pycha! SKŁADNIKI (2 porcje) 400g filetu z łososia 1/2 pęczka (doniczki bazylii) 1-2 ząbki czosnku 3-4 łyżki prażonego słonecznika (lub orzeszków pinii) 3-4 cm kawałek sera grana padano lub parmezanu oliwa(...)kawałku ryby i posypujemy posiekanym koperkiem. Dookoła układamy pomidorki koktajlowe.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 15-20 min, w zależności od grubości ryby. Ja swój kawałek piekłam 17 minut, był ciemno różowy i soczysty. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy rybę na mniejsze kawałki. Smacznego

DefinicjaSmaku
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 174

Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Tradycyjna kuchnia inaczej
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 177

Przepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów(...)Spróbować, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Upieczona rybę wykładać na puree z kalafiora z dodatkiem sałatki na bazie kolorowych warzyw i komosy ryżowej. 1 porcja to ok. 455kcal , węglowodany: 29g, białko: 35g, tłuszcz: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,9WW i 3,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa

Dietolog
Ryba zapiekana z pomidorami i fetą 157

małe kostki. Dodajemy oliwę, kilka gałązek tymianku i mieszamy. Rybę w zależności od rodzaju porcjujemy na kawałki mniej więcej 10-15 cm. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Rybę kładziemy na papierze do pieczenia(...)wierzch układamy pomidorki z fetą i całość zawijamy w papier, należy uważać, żeby pomidory i feta nie pospadały z ryby. Nie żałujemy pomidorów. Tak przygotowane paczuszki z rybą wstawiamy do pieca nagrzanego do 200’C (termoobieg 180’C) na koło 30 minut. Gotowe i pyszne. ….Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 137

pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania tego dania wynosi nawet 60 minut, jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaskakuje swoim smakiem – jest tak samo(...)Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 188

Łosoś po śródziemnomorsku to sałatka z pieczonego łososia z warzywami i ziołowym dressingiem z feta. Uwielbiam takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują(...)łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka w kostkę, awokado

codojedzenia
Ryba zapiekana w śmietanie 190

maśle do czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana w śmietanie

Cztery Fajery
Zupa rybna 243

się chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło. I do tego Gordon – nie może się(...)garści na naczynię. Na tym połóż rybę. Oblej całość oliwą z oliwek, posól i popieprz. Teraz powiem, co zje**łem. Po pierwsze, zamiast odrobiny wina, wlałem do tego konkretną ilość – tak ze 300 ml na porcję. Po drugie, użyłem naczyń żaroodpornych z przykrywką, a nie papieru do pieczenia, który przepuszcza parę wodną. Całość wrzuć do pieca

manslogblog
Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką 143

możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów z leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera(...)dwóch stron aż ryba będzie rumiana. Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę i brukselkę, a na środku ułożyć usmażoną rybę. Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki rozsmarowując na całość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się lekko przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem. leszcz

O kuchni z uczuciem