ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:31/234)

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 343

skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie!    PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia(...)wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 173

musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło

Kraina Miodem Płynąca
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 203

specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut(...)puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną

Poranek na słodko
Ryba w całości z piekarnika. Wygląda bosko, smakuje rewelacyjnie [PRZEPIS] 95

miarę szybko przyrządzić rybę w całości. Będzie pyszna i zdrowa, jeśli zrobicie ją w piekarniku. Z naszymi wskazówkami na pewno się uda! Do pieczenia świetnie nadaje się dorada, ale równie dobrze sprawdzi się pstrąg lub inna ryba podobnej wielkości. Potrzebujecie jeszcze kilku prostych dodatków, dobrą brytfankę i możecie przystąpić do dzieła. Całej reszty dowiecie się z naszego przepisu. Składniki: dwie(...)oliwą. Jeśli masz czas, odstaw ryby na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś

Kulinarna Polska
Ryba w całości z piekarnika. Wygląda bosko, smakuje rewelacyjnie [PRZEPIS] 268

miarę szybko przyrządzić rybę w całości. Będzie pyszna i zdrowa, jeśli zrobicie ją w piekarniku. Z naszymi wskazówkami na pewno się uda! Do pieczenia świetnie nadaje się dorada, ale równie dobrze sprawdzi się pstrąg lub inna ryba podobnej wielkości. Potrzebujecie jeszcze kilku prostych dodatków, dobrą brytfankę i możecie przystąpić do dzieła. Całej reszty dowiecie się z naszego przepisu. Składniki: dwie(...)oliwą. Jeśli masz czas, odstaw ryby na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś

Kulinarna Polska
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 265

skórkę z 1/2 świeżej cytryny.  Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną(...)rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własnyczas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówceSkładniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny) 1 łyżka kaparów garść posiekanego koperku sól Przygotowanie: Skórkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek z tuńczyka z pesto z rukoli. 225

świeżo mielony pieprz,   Przygotowanie: Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut. Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie z pesto z rukoli -> przepis tutaj . ( Składniki podane w tym przepisie idealnie wystarczają na 4 porcje) Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami – można(...)również przygotować jednocześnie z rybą w piekarniku. Pieczone ziemniaki w mące -> przepis znajdziesz tutaj . Składniki (4 porcje): 12 średniej wielkości ziemniaków, około 1 1/2 szklanki mąki, oregano, papryka, sól, pieprz i czosnek   Przydatne: Czas przygotowania: ok. 45 minut. Jako dodatek: Fasola szparagowa duża – czas gotowania ok.15-20 minut. Zamiast fasoli można dodać białe lub zielone szparagi

rozgotowana
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 178

naczyniu żaroodpornym ułożyć  filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać obficie pietruszką

Stare Gary
Recenzja dwustronnej patelni HAPPYCALL + przepis na marchewkowe placuszki 114

mocniejszy i wytrzymalszy niż stop aluminium i 2 razy mocniejszy niż stop żelaza. Jest również lżejszy niż stal szlachetna o 43%. Patelnia ma wszechstronne zastosowanie: można na niej piec mięso, ryby, warzywa, placki, placuszki, naleśniki, omlety, tortille itd.   Jedna patelnia, a tyle możliwości!   A teraz czas na przepis – Pyszne marchewkowe placuszki Składniki: (na 4-5 sztuk, ilość

Słodkie okruszki
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 164

pozostała w jednej całości. Tak naciętą rybę natrzeć solą z ziołami, ułożyć spiralnie w brytfannie i w ten sposób upiec lub jak to robi się według chińskiego przepisu; ugotować na parze. . Poniżej znajdziesz składniki na chińską marynatę. Oryginalny przepis chiński na węgorza naciętego w ten sposób nie jest przygotowywany przez pieczenie lecz jest w takiej formie gotowany na parze(...)przykryciem nad wrzącą wodą. Może to być też duży durszlak byleby nie dotykał gotującej się wody. Wcześniej dobrze jest położyć w parowniku podziurkowany nożem kawałek papieru do pieczenia aby rybę można było bez uszkodzenia łatwo wyjąć z parownika. Poniżej: składniki na chińską marynatę, którą przesmażamy na oleju, a po przestygnięciu nacieramy nią rybę przed parowaniem. Dodajemy wraz z rybą podsmażone

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 145

Dobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej,  ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga  w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba(...)Następnie nacieramy marynatą pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2951

świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich spotkaniach z widłami – obieramy ziemniaki i dopiero wtedy kroimy. Pokrojone wrzucamy do głębokiej blaszki do pieczenia. Szykujemy resztę składników. Czosnek obieramy i przeciskamy(...)ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami

Karo in the Kitchen
Poniedziałkowy "fit" - morszczuk na cukinii pod migdałami 205

Kilka dni temu naszła mnie ochota na rybę. Zrobić pieczoną czy też bardziej fit pomyślałam ??? I tak też w dzisiejszym Poniedziałkowym Fit zapraszamy na morszczuka przygotowanego inaczej niż zwykle, mianowicie - morszczuk został upieczony na cukinii pod kołderką z płatków migdałowych - zdrowie na talerzu :)  Morszczuk na cukinii pod migdałami SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 płaty morszczuka(...)cukinia płatki migdałowe szczypiorek pieprz kolorowy - młynek zioła prowansalskie tymianek oregano PRZYGOTOWANIE: Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano oraz pieprzem kolorowym, pozostawiamy na około 15 minut w lodówce. następnie cukinie myjemy i kroimy w plastry, układamy na foli aluminiowej, następnie przekładamy morszczuka i całość dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi, folię dokładnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 171

Nadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode(...)pieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 149

delikatnym, białym mięsie, idealna do pieczenia w całości. Świetnie komponuje się z wszelakimi dodatkami, tak jak w tym wypadku z pieczonymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami, które podczas pieczenia przechodzą delikatnie jej smakami, czosnku oraz cytryny. Tak przyrządzona ryba, razem z dodatkami to kompletna propozycja na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 2 wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku(...)Układamy między ziemniakami umyte pomidorki. Na sam wierzch układamy przygotowaną wcześniej rybę. Skrapiamy ją z wierzchu oliwą, układamy plasterek cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do chwili aż ryba jest gotowa – najlepiej jest sprawdzić widelcem czy mięso ryby jest białe i wypieczone.   Tak upieczoną rybę od razu podajemy. Na talerzu polewamy ją sokami

Smaczna Strona