ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:39/234)

Lutenica 173

wystarczają na jakieś 2 litry, ale możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Lutenica jest idealna z białym serem (jej słodko ostry smak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam

ladykitchen
Szybki chutney rabarbarowy. 130

wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi

zadanie-gotowanie
Pasta z łososiem i pesto wg Aleex 142

Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć go na folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu. 2. Posiekać kawałek papryczki chili. 3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto

W mojej kuchni
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek(...)zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.Wyciągamy i rybę i ziemniaki.Wykładamy na talerze, serwujemy .Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ryby w diecie małego dziecka 115

dorsza ale dokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie nie polecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają dużo soli i szkodliwych związków. Gatunki ryb, które

Natka Pietruszki
Ryba po marsylsku 126

solą ziołową. Każdy kawałek ryby skrapiamy oliwą z oliwek. Na filetach układamy po plastrze limonki i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut. Rybę można podawać z ryżem. Dorsz to chuda ryba. 100 g to zaledwie 80 kalorii. Z tłuszczu dorsza produkowany jest tran, który poprawia pamięć i zapobiega chorobom serca. Jest

My Chcemy Jeść
Fish and chips 200

będzie więc dietetycznie i niskokalorycznie. Sama panierka jest natomiast dość specyficzna, inna niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni. Składa się mianowicie z pszennej mąki, proszku do pieczenia oraz piwa. Obtaczamy nią osoloną rybę i wrzucamy na głęboki, dość dobrze rozgrzany olej. Ryba powinna się w miarę dobrze wysmażyć i nabrać ładnego złotego koloru, ale raczej nie zajmuje to więcej niż(...)wody (zwłaszcza jeśli były mrożone). Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. W misce mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej

Kulinarna Pokusa
Terrina z łososia w maku 151

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa(...)dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy suchym makiem. Wkładamy

mojewypiekiinietylko
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 165

jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor(...)skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut w zależności od wielkości kawałków i gatunku dyni). Gdy dynia będzie upieczona przełożyć do dużego naczynia, lekko przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Doprawić delikatnie do smaku solą, szczyptą pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej.  Przygotowanie ryby: Rybę dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć niewielką ilością soli

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 204

oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić  w  misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem(...)kotletów.  Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej.  Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą Smacznego

Stare Gary
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 195

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam(...)Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Smacznego! English version Mushroom stuffed trout (2 servings) Ingredients: 2 trouts, cleaned and washed 2 pieces bacon, chopped

karmelowy
Pollock z grilla pieczony w folii 205

pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka ramiro, 1-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, sok z limonki, olej sezamowy i różowa sól himalajska. Sałatę oczywiście rwiemy na kawałki, botwinkę i paprykę kroimy w paski – dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Upieczoną rybę odwijamy(...)delikatne danie.  Mimo to - z dodatkiem orzeźwiającej sałatki zaspokoi głód i apetyt na świeżą rybkę. Do zalet zdrowotnych ryb nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy ryby, i to w miarę możliwości, jak najczęściej. Smacznego.  :)Wydrukuj przepisThe post Pollock z grilla pieczony w folii appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone pstrągi maślano- cytrynowe 212

Dziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pstrągi, 1 cytryna, 50g masła, pieprz cytrynowy, sól, olej, PRZYGOTOWANIE: 1. Wypatroszone pstrągi oczyszczam z łusek i usuwam płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym(...)środka każdej z ryb wkładam plasterki cytryny oraz kawałki masła.  3. Ryby układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Smaruję olejem. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety rybne z łososia i brokułu 133

właściwie z przypadku. Został mi mały brokuł w lodówce, więc spontanicznie dodałam go do rybnego farszu. Polecam sos na zimno z pieczonej papryki i sosu sriracha. Jest to bajecznie smaczny sos idealny do łagodnych kotletów z ryby. Kotlety rybne Składniki: na 10 kotletów 1 brokuł, mały 1 cebula 700 g fileta z łososia 2 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka(...)bardzo ostry zacznij więc od jednej łyżeczki. jeśli lubisz ostre sosy dodaj więcej. Zmiksuj sos blenderem i dopraw solą. Podaj kotlety rybne z sosem. idealnymi dodatkami do ryby są frytki z batatów , pieczony kalafior , awokado i mnóstwo sałaty.       Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Kotlety rybne z łososia i brokułu appeared first

codojedzenia
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 200

tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki(...)czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy po plastrze cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki. Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł

Kuchnia po mojemu