ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:42/234)

Łosoś z takim sosem? 135

TUWYKONANIESos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 102

mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Przygotowanie: Ryba: Filety rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 214

Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki(...)kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych

Czerwień i błękit
Ryba na cieście francuskim 342

duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Ser zetrzeć na tarce o dużych(...)solą i pieprzem. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać

Kulinarne Przeboje
zdrowa, smaczna pasta z makreli wędzonej z olejem rzepakowym.. 146

szczypiorkiem pasta najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem, jest zdrowa i pyszna...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 189

świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut! 124

sposób pieczenia zależy od piekarnika, ale u mnie najlepiej sprawdza się góra piekarnika i termoobieg Szparagi umyj, obierz odetnij końcówkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia, polej oliwą i syropem z agawy, oprósz solą, na szparagi połóż steki z tuńczyka, skrop oliwą. W naczyniu ułóż pomidorki i pokrojoną w ćwiartki szalotkę. Skrop oliwą. Pieczemy do momentu kiedy ryba będzie dobra(...)swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-) Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby podajemy plaster cytryny. Prościzna! Zrób koniecznie to danie i daj znać. Jeśli masz ochotę wyślij

SMYKWKUCHNI
Jesiotr w galarecie, 137

masą.   Jesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu, ułożyć słupki z jesiotra przykryć resztą farszu. Zszyć brzuch jesiotra. Dużą brytfankę 30x40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć

królestwo garów
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 155

jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć uznanie zarówno wśród dużych, jak i małych biesiadników - mój Tadzio zjada ją ze smakiem. Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i posypką Składniki / na 4 porcje:  60 g chleba z poprzedniego dnia 1 ząbek czosnku(...)niej filety z dorsza, dopraw je solą i pieprzem. Każdy filet ryby posmaruj czubatą łyżką pesto rosso , a następnie obsyp ¼ posypki.  Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z serka śmietankowego ze szpinakiem baby 108

kilka minut – pasuje zarówno do ziemniaczanych kluseczek gnocchi (przepis na domowe ziemniaczane gnocchi z parmezanem znajdziecie TUTAJ ) jak i do wszelkiego typu makaronów, a także do lekkich pieczonych mięs i ryby, np. do filetu z dorsza. PRZYGOTOWANIE   W dużym rondlu lub w głębokiej patelni (takiej do której bez problemu zmieści nam się porcja gnocchi albo ugotowanego makaronu) podgrzewamy

Karo in the Kitchen
Warzywa duszone w śmietanowym sosie 137

jest bardzo pożywny i sycący. Dodatkowo, aby dodać do niego lekkiej słodkości - do sosu dodałam suszone pomidory. Poniższe danie świetnie smakuje podane z ryżem i np. pieczoną lub smażoną rybą. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 350 g dyni hokkaido (waga bez skórki!) 1 mała, czerwona cebula 2 małe cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 ząbki

Ugotować
Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa 129

prawdziwą bombą witaminową, bogatą w naturalne probiotyki, a do tego liczy sobie niewiele kalorii, dlatego można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ryb, a także pieczonych mięs czy mięsnych roladek. Polecam!   Składniki na surówkę z kiszonej kapusty: 0,5 kg kiszonej kapusty papryka czerwona duża cebula czerwona marchew mały pęczek szczypiorku puszka kukurydzy

e-PrzepisyKulinarne
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym 115

ziemniaków . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na noc ale wystarczą dwie godziny . Serwujemy schłodzone z dowolnymi dodatkami , świetne do mięs z grilla lub pieczonego kurczaka . Z rybą także robią świetny obiad Smacznego ! Artykuł Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży