teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody
Rozpustne gotowaniegrillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego
potrawyregionalnewarzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem
R'n'G KitchenCiekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha
Milion Smakówbliżej mu do majonezu. Głównie dlatego, że p odstawą sosu jest emulsja uzyskiwana z żółtek i oliwy z oliwek. Sos ten jest wprost idealny do mięs, ryb, owoców morza, czy pieczonych warzyw. Dla mnie zaś najlepszy po prostu z kawałkiem chrupiącej bagietki . Jego katalońska wersja była podstawą moich hiszpańskich śniadań. Wtedy nic więcej do szczęścia nie było
Food Squarepora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę???A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ...ryba
Dzieje kuchennej WiewióryOdstawiamy do lodówki na ok. 6- 8 godzin. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy na oleju. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę warzyw, następnie rybę oraz pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C. można zobaczyć całą publikację klik: http://issuu.com/opolskiesmaki/docs/opolskie_smaki_boze_narodzenie
Bon Appetit Małgorzatynacieramy odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki
Słodka StronaProsta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej
Food SquareUwielbiam dania z grilla. Uwielbiam rozmaryn. Odkąd dochowaliśmy się wielkiego krzaka rozmarynu często wykorzystuje go do dań. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z rozmarynem najpierw został zamarynowany w mieszance musztardy z wędzoną papryką, 1 łyżką oleju i soli. Schab Grillowany z rozmarynem przygotowałam za pomocą urządzenia z płytkami do grillowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę.Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem.Każdą rybę szczelnie owinąć folią.Piec ok. 15-20min w temp. 200st. Tutaj kupicie pyszną oliwę z oliwek
Z miłości do słodkościSkładniki: 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do
Czerwona Porzeczkadodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut. Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe
Mango Papaja