ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:57/234)

Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami 158

które jest sprzymierzeńcem zdrowego serca i smukłej talii. Łosoś pieczony z warzywami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Sukces tkwi tu w prostocie. Łososia nie trzeba specjalnie marynować, ani przyprawiać. Wystarczy oprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje soczysta, a warzywa chrupiące. Jeżeli mam czas zostawiam(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli mamy czas odstawić na 15 minut, jeżeli nie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Łososia umyć, osuszyć, lekko oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na podpieczonych warzywach. Kawałki łososia posmarować pozostałym serkiem i posypać schłodzoną kruszonką. Temperaturę obniżyć do 180°C, piec przez

Pełny talerz
Pstrąg pieczony w folii 174

Bardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki  - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.  składniki (1 porcja) 180 g - 200 g  pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól(...)pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie piekarnik nagrzać do 200 st  Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej strony. Do kieszonki po wypatroszeniu włożyć masło, zioła i cząstkę cytryny. Tak przygotowaną rybę położyć na folii aluminiowej. Brzegi folii unieść do góry,  tworząc luźny, pakunek - szczelnie zamknąć

Stare Gary
Dorada pieczona z ajvarem i oliwkami 122

Dorada pieczona z ajvarem i oliwkami Składniki – 2 porcje: Dorada – 2 sztuki Ajvar – 3-4 łyżki Orzechy włoskie - 1/2 szklanki Oliwki czarne – 20 sztuk Natka pietruszki – pęczek Oliwa z oliwek - 2 łyżki Wykonanie: Dorady czyścimy(...)nacinamy skórę.  Natkę pietruszki miksujemy z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi. Dodajemy do tego "pesto" posiekane oliwki. Doradę smarujemy ajvarem i faszerujemy powstałym farszem. Rybę układamy na papierze do pieczenia z oliwkami i pieczemy „w papilocie” przez 25 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 120

Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka szparagowa / lub pieczone ziemniaki z parmezanem

KUCHNIA POLSKA
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 222

Ostatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)Tym razem wybrałam

Kraina Miodem Płynąca
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą(...)granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami

Plate of Joy
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido 180

Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody

Buniabaje w kuchni
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) 8724

TUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) ***   — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka moich propozycji: *** Ryba z warzywami w zalewie ( Przepis TUTAJ ) *** *** Łosoś zapiekany

Blog z Apetytem
Szaszłyki z dorsza 115

solą i pieprzem . Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy cienko pokrojonym koperkiem i oliwą

Łycha smaków
Łosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym 94

miód, czosnek, wędzoną paprykę oraz sok z cytryny. Filety z łososia podzielić na 4 kawałki. Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli(...)wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem folii, pamiętając o tym, by stworzyć szczelną paczuszkę. Wstawić łososia do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut (w zależności od grubości filetów) aż ryba będzie całkowicie upieczona. Następnie po tym czasie, rozerwać folię z góry, odgiąć ją na boki i piec łososia bez przykrycia (najlepiej z funkcją grilla

Kulinarne Przeboje
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 235

Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 139

doprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy rybę tak ,aby nie dotykała jej z góry (robimy tzw. torebkę). Rybę i szparagi układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok. 8-10 min w 200°C. Czas pieczenia szparagów może być dłuższy w zależności od ich grubości. Ryba powinna być różowa, będzie wtedy soczysta

Moniki Smakołyki
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 234

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczny piątek - Łosoś na rukoli z cytrusowym dressingiem 149

oliwy z oliwek * łyżka soku z cytryny * łyżka soku z limonki  * łyżka soku z pomarańczy  * sól, pieprz  * koperek Przygotowanie : Łososia przyprawić, polać oliwą i piec 15 minut. Ciepłe kawałki ryby układać na rukoli. Składniki dressingu wymieszać aż powstanie emulsja. Polać rybę i rukolę. Danie posypać koperkiem

Magiczne Życie Marty
Ryba pieczona w papilotach z warzywami i ajvarem 259

ajvar sól, pieprz oliwa Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć ugotowany ryż, na niego położyć kawałek ryby. Spryskać oliwą, posmarować ajvarem. Przykryć pokrojonym pomidorem i cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii.  Zawinąć w paczuszkę. W ten sam sposób przygotować

Moja Galeria Smaku