Kebab z kurczaka - Shish Taouk 241Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który
Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście naleśnikowym 198rybne 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Filety pokroić na 3 - 4 części. Z podanych składników przygotować ciasto, powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.Kawałki osuszonej ryby maczać w cieście i smażyć na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty
Moje domowe kucharzenie
La Rotisserie 153terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa
królestwo garów
Sos tahini czyli طحينة 273natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz smażony 191patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotować
Ryby 304Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ala piecze i gotuje
Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym 216pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć na nim ryby i polać pozostałym sosem. Piec 30 minut
Passions hobbies life
Kuleczki rybne w zalewie 719Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i
Ala piecze i gotuje
Ryba po grecku 925Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotuje
Dorsz w ziołach 207Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną rybkę , jaką jest dorsz.W tym wydaniu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.Śmiało mogą się skusic na
Ostra na Słodko
Toskańska przyprawa ziołowa 186bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 gałązek świeżej szałwii
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 2706Sałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotuje
Fladra z pieczonymi ziemniakami.... sentymentalnie wakacyjnie ;-))) 237Dzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy:2 flądryziemniaki młodeświeży rozmaryn sól morskaoliwa z oliweklimonka Przygotowanie mega proste ;-))))Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem.Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone w ćwiartki młode(...)posypujemy świeżym rozmarynem.Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo zdrowe i baaardzo smaczne ;-))) pozdrawiam Was cieplutko i zachęcam
SMYKWKUCHNI