ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:69/234)

Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 136

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy(...)połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flądra smażona panierowana 168

mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka

królestwo garów
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 192

Dzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje) Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku(...)cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać

Zgrabne Gotowanie
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 205

Za oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie  z nieba biały puch. Śniegowe

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg pieczony z masłem i pietruszką. 183

jeszcze tylko zamieść podłogę pustynię i można pisać. To co na deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone i umyte masło natka pietruszki sól pieprz sok z cytryny czosnek(świeży w ząbkach) Wykonanie: 1. Wypatrosz rybę, wydłub oczy, umyj. 2. A) posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz(...)masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę B) dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki nada się także koper bądź tymianek

U Fiolki
Pstrąg pieczony z masłem i pietruszką. 126

jeszcze tylko zamieść podłogę pustynię i można pisać. To co na deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone i umyte masło natka pietruszki sól pieprz sok z cytryny czosnek(świeży w ząbkach) Wykonanie: 1. Wypatrosz rybę, wydłub oczy, umyj. 2. A) posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz(...)masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę B) dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki nada się także koper bądź tymianek

Fiolka w kuchni
Brokuły pieczone z migdałami 340

miarę dokładnie wszystkie różyczki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy.Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami

mojewypiekiinietylko
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 188

inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek(...)wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję

Mango Papaja
Jesiotr z polskich stawów! 196

dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez

SMYKWKUCHNI
Ryba pod ziołową pierzynką 118

cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut w 180 stopniach). Najlepiej smakuje w towarzystwie parowanych warzyw lub młodych ziemniaczków z koperkiem. Pamiętajcie tylko, że niektóre warzywa na parze

MamaOskarka
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 235

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw. Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona makrela 151

Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem(...)cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona makrela 151

Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem(...)cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 196

Już z samego rana słońce bombarduje swoimi promieniami niezasunięte okna. Budzik nie pomaga, ale od klującego ciepła od razu się obudzisz. Zimny prysznic, kilka przysiadów, szybka

W kuchni Karmel-itki
Ryba w cieście piwnym 219

mnie dzień! 2 Dni bez uczelni. 2 dni gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami

sierotka maRysia w kuchni