mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki(...)francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni
Smakowity Blog Kulinarnysosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji. Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam(...)restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet Christopheratakim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania jako przystawka, a nawet jako nietypowy dodatek do sushi. Tak jak na tym zdjęciu, gdzie część hosomaków jest z ryba a część z marynowaną skorzonerą. Jedyne o czym warto pamiętać, to żeby zawsze obierać skorzonerę w rękawiczkach, bo mleczko, które puszcza ciemnieje i barwi ręce. Jeśli lubisz nietypowe kiszonki to spróbuj(...)ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Scorzonerę obieramy w rękawiczkach i kroimy na kawałki. Dodajemy do słoika i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień. Pieczone kasztany w glazurze To taka jesienna wersja orzeszków w glazurze. Najprostsza rzecz na świecie w przygotowaniu a efekt jest murowany. Jedyne co trzeba zrobić wcześniej, to upiec kasztany wg. tego
Ugotowane pozamiataneSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2
JaglusiaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2
JaglusiaPewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką... Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych. Najczęściej jest to klasyka z tego przepisu
Di gotujeKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę
W kuchni Karmel-itkiProste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu. Dla 6 osób Przygotowanie: 25 min Smażenie: 55 min ● 6 filetów z łososia (ou de filets) ● 500 g świeżego groszku ● 6 dużych ziemniaków ● 1 cebula ● 2 łyżki kaparów(...)Filety z łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz. Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj . Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPosiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie
Moja DelicjaSkładniki: flądra 12 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, trawa cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry
W Mojej Kuchni LubięPyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2
Moje Kuchenne RewelacjeI znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt
W kuchni Karmel-itkisłodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza
Karo in the Kitchenobiadu niedzielnego. Zaplanować kolację na ciepło np. rybę na parze i przygotować porcję więcej, którą możecie potem zabrać ze sobą do pracy ( i od razu mówię, jeśli masz świeżą rybę to spokojnie ona pachnie, a po usmażeniu czy upieczeniu jej zapach powinien być przyjemny! ). Jeśli lubisz posiłki z mięsem to najlepszą metodą jest upieczenie - ten zabieg wymaga od nas prawie(...)warzywami gotowanymi na parze, czy choćby kukurydzą. A przygotowanie lunch boxów, zdrowych, pysznych i pełnych energii będzie banalnie proste. PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki
SMYKWKUCHNImało jest przepisów z wykorzystaniem świeżych ryb. Jest okazja, by to zmienić. Lato sprzyja grillowaniu, zatem zamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola do podania Salsa(...)limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Po ty czasie skropić z obu stron oliwą. Filety ułożyć na tacy do grillowania, piec z obu stron aż mięso będzie rumiane. W czasie grillowania przygotować salsę. Ogórka, mango i pomidory obrać (pomidory wcześniej sparzyć) i pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku
Czerwień i błękit