Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę
W kuchni Karmel-itkiProste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu. Dla 6 osób Przygotowanie: 25 min Smażenie: 55 min ● 6 filetów z łososia (ou de filets) ● 500 g świeżego groszku ● 6 dużych ziemniaków ● 1 cebula ● 2 łyżki kaparów(...)Filety z łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz. Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj . Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPosiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie
Moja DelicjaSkładniki: flądra 12 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, trawa cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry
W Mojej Kuchni LubięPyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2
Moje Kuchenne RewelacjeI znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt
W kuchni Karmel-itkisłodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza
Karo in the Kitchenobiadu niedzielnego. Zaplanować kolację na ciepło np. rybę na parze i przygotować porcję więcej, którą możecie potem zabrać ze sobą do pracy ( i od razu mówię, jeśli masz świeżą rybę to spokojnie ona pachnie, a po usmażeniu czy upieczeniu jej zapach powinien być przyjemny! ). Jeśli lubisz posiłki z mięsem to najlepszą metodą jest upieczenie - ten zabieg wymaga od nas prawie(...)warzywami gotowanymi na parze, czy choćby kukurydzą. A przygotowanie lunch boxów, zdrowych, pysznych i pełnych energii będzie banalnie proste. PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki
SMYKWKUCHNILeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich Składniki: Papryki czerwone – 3 sztuki Papryczki chili (świeże) – 2 sztuki Orzechy włoskie – 1 szklanka Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 150 ml Miód – 1 łyżka(...)patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki
Kuchnia Bon Appetitricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad(...)wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie bazylia i oregano. Najpopularniejszą jest pizza margherita, której składniki symbolizują barwy narodowe
Moja smaczna kuchniaW sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina
W kuchni Karmel-itkiTrzask. "Cholera, mój ulubiony kubek!"Pod nogami rozprysnął się po całej kuchni niczym rzucona garść kamieni. Na klęczkach jakoś próbuję zebraćwiększość odłamków. Spoglądam w szybę piekarnika
W kuchni Karmel-itkiRybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą. W tym czasie przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową. Konfitura z żurawiny: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru(...)doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette. Suma układamy w naczyniu żaroodpornym. Kładziemy na nim kilka plasterków masła. Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut. Na podpieczonego suma nakładamy wcześniej przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową
Życie zaczyna się w kuchniidzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie czy spotkanie, do kieliszka schłodzonego białego wina i miłego towarzystwa :) Można zaserwować ją na ciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę. Składniki(...)jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy
Smakowity Blog KulinarnyWigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam(...)mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo smaczny, polecam
Kulinarne Fantazje Marioli