Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są jedna zupy jak ta, do których nic już nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu(...)morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około
Gosia gotujeBardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!Co będzie nam potrzebne?2 korzenie fenkułu200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło(...)posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić.Fenkuł umyć i odkroić zielone
Food Squarefurory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze(...)składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono
Kuchnia MagdaLenyCiasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać
W kuchni Karmel-itkidość nudnych śniadań? Dziś zapraszam na moją wersję śniadania ;) Bajgle (można użyć bagietek, tortilli, chleba tostowego) zapiekane pastą z tuńczyka ,kopru,rzodkiewki ;) Świeże i sycące śniadanie dla każdego smakosza ryb ;) do tego ☕ lub 🍵 . Macie ochotę? Zapraszam : Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło ;) Składniki na 4 porcje(...)Tuńczyka odcedzamy z oleju,przekładamy do miski a następnie dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy dokładnie. Bajgle przekrajamy wzdłuż , na jedną połówkę przekładamy pastę. Bajgle układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 4 minut w 200 stopniach ;) Smacznego
Gotowanie Patkisosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem – kiedy dodać(...)zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA NA LUNCH każdy powinien mieć! Oto przepis na coś pysznego z książki, w sam raz do zabrania ze sobą! Gdziekolwiek
Z Kuchni Do KuchniCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
Korniszonkiwarstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu 1 cebula(...)pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę
Oryginalny smakskładniki trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta. Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby. Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml wody o temperaturze pokojowej -250 g maki(...)pojemnika i wstaw do lodówki. Ten typ ciasta na pizzę rośnie w chłodnym miejscu. Pozostaw na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki. Wylep nim blachę. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach Dodatki na wierzch u mnie to -ser koryciński swojski -cukinia
Z Kuchni Do KuchniKto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować
W kuchni Karmel-itkiPrzyszedł do niej z pięknym bukietem róż i butelką wina. Róże już zwiędły, lecz zostało wino. Czerwone, mocno wytrawne, drogie i w pięknej butelce. Portugalskie. Ale
W kuchni Karmel-itkibrokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samirybrokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samiry