Gofry w wydaniu wytrawnym są jedną z moich ulubionych potraw. Można je przyrządzać na mnóstwo sposobów i podawać od śniadania do kolacji. Dziś proponuję Wam gofry
Mienta blogŁosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –
Ostra na SłodkoHm...Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem.Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam.Po czym wróciłam, natchniona.I stworzyłam. Na obraz wspomnień.Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na
W kuchni Karmel-itkiW różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech
W kuchni Karmel-itkizło. Ale nie do końca. Gorszy jest mój piekarnik. Małych dań to on chyba bardzo nie lubi, bo każde jest albo surowe albo spalone. Chyba woli "grube ryby", a nie takie malusie.. więc mikrofala ich królową!Zjadłam w życiu już wieeele babeczek z mikrofali. Inni się dziwią, mówią, pytają:"Babeczka z mikrofali? To da się jeść?""Jeśli(...)wbijamy jajko i próbujemy delikatnie rozbełtać. Dodajemy mąki, proszek i mleko i mieszamy. Dodajemy dżem i dokładnie mieszamy z masą. Wrzucamy do filiżaneczki maliny lub żurawinę (u mnie żurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka
CzarnawisienkaKostka piernikowa. Przepisy Thermomix. Składniki: 180 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 60 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu
Themo przepisyWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.
W kuchni Karmel-itkipłaska żelatyny Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką do ciastek sztuk 18. Mniejszą foremką wycinam serca w 12 wcześniej wyciętych sercach. Powstaną nam ramki serca i środki które piekę przy okazji i zjadam. Serce pełne smaruję żółtkiem, nakładam na nie ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam(...)łyżce zimnej wody, rozpuszczam w gorącej i dodaję do marchwi, odstawiam do lodówki do stężenia. Nakładam krem na podpieczone serca zimne. Krem łososiowy: Kawałek łososia odkładam do dekoracji. Resztę ryby miksuję blenderem z drugą połową śmietany, doprawiam pieprzem. Krem wyciskam na krem marchewkowy. Dekoruję łososiem, sercami wyciętymi z marchewki, natką, pieprzem. Z drugiej marchewki za pomocą nożyka do jarzyn wycinam
wesoła kuchniaświeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking MonsterSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 250 g łososia 100 g świeżego makaronu 2 łyżeczki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 150 g
Moja Galeria Smakudziała osłonowo i regenerująco na przewód pokarmowy - pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 (zawartość podobna jak w rybach) zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny zawiera witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy, fitoestrogeny obniża poziom cholesterolu we krwi upośledza wchłanianie glukozy ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe poprawia nastrój odchudza (ma działanie(...)muffinki nasmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem. W misce rozgnieć banana, dodaj siemię, dobrze wymieszaj. Nakładaj po ok. pół łyżki do każdego wgłębienia na muffinkę, wygładź powierzchnię masy. Piecz w temp.180-200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. W drugiej misce rozgnieć banana, dodaj sezam. Siemię lniane rozetrzyj w moździerzu lub przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki banana i sezamu. Wymieszaj
Gotowanie to kochaniemoich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy(...)Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych X na gifie. Chwytamy za rogi i przekładamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzelka) i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając
mojewypiekiinietylkoCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa,dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w
W kuchni Karmel-itkigorąco :-( Nic się nie chce, nie mówiąc już o gotowaniu. Tym razem coś na szybko, kasza pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami. Tak na szybko, do tego była pieczona rybka, choć ja wolałam bez. Bardzo lubię kasze z dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag kilka pomidorków koktajlowych(...)miękkie, dorzucamy słonecznik, który fajnie się nam upraży. 3. Dodajemy kaszę, kurkumę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pomidorki. Mieszamy. Podajemy solo lub jako dodatek do ryby czy mięsa :-) Smacznego
kruche babeczkiMakrela to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek, również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem(...)miodu 3 łyżki oliwy z oliwek połowa pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Kalafiora podziel na różyczki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut w 180ºC Aż lekko się przypiecze. Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie. Kalafiora i ciecierzycę odstaw i poczekaj aż ostygną. W tym czasie możesz przygotować winegret
wysmienity