Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy przez chwilę(...)dodajemy sumak i sól, chwilę ucieramy, a na sam koniec dodajemy sezam i krótko mieszamy, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przygotowany za'atar przesypujemy do słoika i używamy do pieczonych warzyw, hummusu i innych potraw
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30
Moniki SmakołykiTwoją mocną stroną.Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz?Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to?Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania?W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje? Nominowane przeze mnie blogi
Kulinarny PamiętnikUwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapołówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również w piekarniku – pieczemy od 9-13 minut w temp. 230 C 3. Jeśli nie mamy pora do sałatki – nic nie szkodzi! Dajmy troszkę więcej cebulki! 4. Tortille śmiało możemy zamienić na klasyczne naleśniki(...)żywności – wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki. Jest
Ostra na SłodkoŚledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas najczęściej jada się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami nadając kwaskowatości i słodyczy oraz wzbogacając strukturę potrawy. Składniki(...)półmisku i skraplamy sokiem z cytryny. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w cienkie plasterki. Na rybie układamy cebulę, ogórka i jabłko. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy cukrem i pieprzem. Gotowym sosem śmietanowym zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby smaki się przegryzły
Kasia i jej kobiecy światczarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w małe paski(...)koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki niedzielny obiad! Smacznego
Simple DishGofry w wydaniu wytrawnym są jedną z moich ulubionych potraw. Można je przyrządzać na mnóstwo sposobów i podawać od śniadania do kolacji. Dziś proponuję Wam gofry
Mienta blogŁosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –
Ostra na SłodkoHm...Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem.Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam.Po czym wróciłam, natchniona.I stworzyłam. Na obraz wspomnień.Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na
W kuchni Karmel-itkiW różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech
W kuchni Karmel-itkizło. Ale nie do końca. Gorszy jest mój piekarnik. Małych dań to on chyba bardzo nie lubi, bo każde jest albo surowe albo spalone. Chyba woli "grube ryby", a nie takie malusie.. więc mikrofala ich królową!Zjadłam w życiu już wieeele babeczek z mikrofali. Inni się dziwią, mówią, pytają:"Babeczka z mikrofali? To da się jeść?""Jeśli(...)wbijamy jajko i próbujemy delikatnie rozbełtać. Dodajemy mąki, proszek i mleko i mieszamy. Dodajemy dżem i dokładnie mieszamy z masą. Wrzucamy do filiżaneczki maliny lub żurawinę (u mnie żurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka
CzarnawisienkaKostka piernikowa. Przepisy Thermomix. Składniki: 180 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 60 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu
Themo przepisyWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.
W kuchni Karmel-itkipłaska żelatyny Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką do ciastek sztuk 18. Mniejszą foremką wycinam serca w 12 wcześniej wyciętych sercach. Powstaną nam ramki serca i środki które piekę przy okazji i zjadam. Serce pełne smaruję żółtkiem, nakładam na nie ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam(...)łyżce zimnej wody, rozpuszczam w gorącej i dodaję do marchwi, odstawiam do lodówki do stężenia. Nakładam krem na podpieczone serca zimne. Krem łososiowy: Kawałek łososia odkładam do dekoracji. Resztę ryby miksuję blenderem z drugą połową śmietany, doprawiam pieprzem. Krem wyciskam na krem marchewkowy. Dekoruję łososiem, sercami wyciętymi z marchewki, natką, pieprzem. Z drugiej marchewki za pomocą nożyka do jarzyn wycinam
wesoła kuchnia