tworząc klasyczne mieszanki. Próbuję też kombinować z nowymi połączeniami i aromatami. Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na sól ziołową z rozmarynem. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb, a także różnego rodzaju warzyw, czyli wszędzie tam gdzie będzie pasował rozmaryn. Sól ziołowa z rozmarynem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 łyżki gruboziarnistej soli 1 łyżeczka czerwonego pieprzu(...)się prezentuje. Sól utartą w moździerzu wysypujemy na pergamin lub papier śniadaniowy, dodajemy do niej pozostałą sól i dokładnie mieszamy, najlepiej palcami. Papier z solą kładziemy na blachę do pieczenia, którą wsuwamy do piekarnika. Przyprawę suszymy w piekarniku nagrzanym do 50-60 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy przyprawa będzie sucha, przesypujemy ją do młynka lub szczelnie zamkniętego słoiczka
Kulinarne przygody Gatityczarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie ograniczają marnowanie żywności i kupowanie ryb z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale mają za to sporo rodzimych owoców morza jak ikra taszy czy raczyńce. Gdzie tylko jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa(...)dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami, Wszystkie smaki Skandynawii Autor: Claus Meyer
Ugotowane pozamiatanewinogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty maliny, poziomki, zielonego(...)kwasowością. Dominują w niej aromaty czereśni, porzeczek, śliwki. Tu już nie znajdziemy wiele cukru resztkowego (0,8g/l) natomiast kwasu jest 4,7g/l. Polkę Czerwoną podano nam w towarzystwie pieczonego dzika (upolowanego oczywiście na terenie Winnicy Srebrna Góra) z kopytkami, oraz czerwoną kapustą. W pierwszym momencie mieliśmy wątpliwość czy tak młoda i delikatna Polka uniesie pieczonego dzika – uniosła
królestwo garówPierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy. Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski Wykonanie: 500g prawdziwego miodu 220 g cukru kryształu 125 g smalcu 125 g
Themo przepisyMnogość różnych przekąsek na sklepowych półkach mnie przytłacza. Jest tego tyle, aż w głowie się kręci.Orzeszki solone, w czekoladzie, mieszanki studenckie, chipsy, paluszki, krakersy, jakieś
W kuchni Karmel-itkiZapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak
W kuchni Karmel-itkiChwila wytchnienia. Siadasz więc na kocu w ogrodzie z ulubioną książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle
W kuchni Karmel-itkipożywną zapiekankę. Do jej wykonania użyłam makaronu kolanka, świeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem smakuje nieziemsko! Składniki: 400g makaronu kolanka ugotowanego al dente 500g świeżego szpinaku 2 kulki(...)Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii i natką pietruszki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Zapiekanki na durszlak.pl
Życie ze smakiemWarstwowa sałatka śledziowa z buraczkami Pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest piękną ozdobą stołu i wspaniale sprawdza
Blog z ApetytemTatar z łososia to jedno z pyszniejszych przystawek rybnych podane na surowo. Tatar można podawac sam lub z małymi grzankami, chipsami lub w łódeczkach cykorii. Doskonale
Kulinarne Fantazje Marioli6 filetów miruny ok 600 g tymianek sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy szczypta chili suszonej w płatkach szczypta soli pieprz
Gotowanie jest łatweSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie
W Mojej Kuchni LubięZupa: pół kilo pietruszki – obranej i pokrojonej na plasterki 200 g jabłek (obranych i bez gniazd, pokrojone na kawałki) 500 ml mleka kokosowego 500 ml wody sól i pieprz Pieczony kurczak do przybrania zupy: kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół) sól 2 papryczki chili (posiekane) łyżka mielonej kolendry 3 łyżki wiórków kokosowych (podprażone(...)starta skórka Przepis na zupę krem z pieruszki: Udka kurczaka doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140*C przez godzinę. W tym czasie pietruszkę zalać mlekiem z wodą i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka i gotować jeszcze przez minutę. Następnie zblendować
Ugotowane pozamiataneSałatki na obiad to zdecydowanie moje ulubione dania w styczniu. Przyrządzam je szybko z dużą ilością zielonej sałaty, warzyw lub rybą jak sałatka z łososiem. Do sałatki można użyć smażonego łososia. Podobną sałatkę robię z wędzonym łososiem . Do tej ugotowałam równieć jajko w koszulce czyli jajko poszetowe. Jestem zwolenniczką jajka na miękko ale jajko poszetowe lubię jeszcze bardziej. Kiedy(...)łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej sól morska i pieprz do smaku odrobina suszonego oregano kilka gałązek kopru Pomidory przekrój na pół, posyp morską solą, oregano i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut. Kromkę chleba pokrój w kostkę i zrumień na oliwie. Na talerzu ułóż porozrywane liście sałaty następnie kawałki łososia, pomidorki, awokado i koper
codojedzenia