Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła
Marder&Marder ManufacturePo kilkudniowym załamaniu pogody, typowym zresztą tegorocznego czerwca,nareszcie zagościło w moim mieście słońce. Wielka złocista gwiazda zawisła naniebie. Promienie paliły ramiona, ale delikatny wiatr jednocześnie
W kuchni Karmel-itkiMorszczuk zapiekany z warzywami to pomysł na proste i lekkie danie obiadowe. Filety z morszczuka zapiekane pod warzywną pierzynką przypominają inną potrawę - rybę po grecku . Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny(...)wody. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane warzywa ułożyć na filetach z morszczuka. Piec około 30-35 minut w 180°C . Danie podawać, np. z pieczonymi ziemniakami
Ugotowaćzakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam(...)się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa
Bon Appetit Małgorzatyteraz prawie codziennie zaczynam pracę od szóstej - do czego jakoś nie mogę się przyzwyczaić - więc popołudniami odsypiam. A nawet jak nie śpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba, i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie(...)taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie mi na słowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A
Moja Książka KucharskaKrótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy(...)pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy ok. 20 minut. Na patelni
Kuchnia Pani Wiosnyróżyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą(...)wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego
Kuchnia EllieZiemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Serniki to chyba najczęstsze ciasta, które pojawiają się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie
W kuchni Karmel-itkiTruskawka, znowu!Zaczął się sezon, ceny spadają (mam na dodatek taniego "dostawcę"),na ogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości
W kuchni Karmel-itkiSezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można
Mienta blogSałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na
Bullio