ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:186/234)

Pyry z gzikiem. 125

Pyry z gzikiem to postne danie wielkopolskie. Smak bliski każdemu poznaniakowi. Podobno dla bardziej tradycyjnie nastawionych mieszkańców Pyrlandii ryba w piątek nie musi być czymś oczywistym, pyry z gzikiem - tak. Ziemniaki oraz twaróg ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem - hmm? Nic niezwykłego - jadałem to tysiące razy! Ale żeby razem? Na obiad!? Czy to się sprawdzi? Korzystając z taniego tygodnia postanowiłem potrawę(...)łyżka masła - 0,40 zł sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować bardzo porządnie i wymieszać w misce z oliwą i solą. Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec minimum 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Twaróg ugnieść bardzo dokładnie ze śmietaną, pieprzem i solą. Można też zmiksować - tak będzie bardziej po poznańsku. Wymieszać z posiekaną drobno cebulką i szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 131

Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.Ryba ze szpinakiem

Ostra na Słodko
Pytt i panna obiad po szwedzku 136

Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone

codojedzenia
Dip jogurtowy z porem 217

Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana

Kraina Tysiąca Smaków
Łosoś z cytryną i koperkiem 144

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością

Szefowa kuchni
Szpinakowa rolada z łososiem 440

Szpinakowa rolada z łososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu

Gospodyni Miejska
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 314

Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz

Pasja Smaku
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 102

Majówkowe, ciepłe dni były dla mnie nie tylko okazją do odpoczynku, ale i do pichcenia w kuchni, na które ostatnio miałam niezwykle mało czasu. Zainspirowana świetnym

Ostra na Słodko
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS 185

   Ten przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą

W kuchni Karmel-itki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 186

Dziś piątek, 13-stego. Co? Niee...Żarty sobie stroicie? Nie jestem przesądna, ależ skąd. Nie wierze też w horoskpy, przepowiednie. Wróżki telefoniczne?Ta, ich przepowiednie się

W kuchni Karmel-itki
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 145

przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście(...)mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy"). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami

Kolorowy Przepisownik
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 134

Chodziło za mną ciastko.... Oj chodziło.... Ale nie słodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE

VioletoweKucharzenie
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 117

Stefani. De Stefani Venis Sauvignon Blanc. Dominują aromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem(...)rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny.  Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach

królestwo garów
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 161

Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały(...)formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki  przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu  na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany 36 % 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię