Jest siódma rano.Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy.Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon,rozgląda się niepewnie
W kuchni Karmel-itkiJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszny, zdrowy przepis na łososia z białym ryżem z warzywami. Idealne danie dla osób dbających o dietę, lecz równie idealne dla osób jedzących to co chcą
Klasyka GotowaniaFlagi biało-czerwone poruszają się w rytm wiatru, dumnie przytwierdzone do okien. Czuć ducha patriotyzmu, gdy w radio słychać hity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność
W kuchni Karmel-itkiCzy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i
W kuchni Karmel-itkizdrowie! Na ciepło lub na zimno – jak macie ochotę, bo w obu wypadkach smakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli(...)miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji
Karo in the KitchenPodczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto. Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób
Taste TherapyRok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się
Be Fit Be StrongSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenneChłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekankę z łososiem i reszta, to tak naprawdę, to co już musiałam zużyć, czyli resztki, które zostały. Tak
kruche babeczkiGołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na
Symfonia smakowaulicy, która otoczona jest sklepami z mnóstwem tych kolorowych wyrobów (na potrzeby turystów przedmioty są glazurowane, choć tradycyjnie powinny być matowe. Zobaczyć tu można kilka pracowni garncarzy, a także pieców do wypalania gliny. W jaskini Ali Berbera można zobaczyć starożytną pracownię garncarską i wiekową tłocznię do oliwy. Warto jest przejść się w kierunku plaży, gdzie znajduje się meczet Guellala(...)okresie jesienno-zimowym przylatuje tu mnóstwo różowych flamingów, które brodzą swoimi różowymi, długimi nogami w płytkiej lagunie. Od czasu do czasu może pojawić się też delfin, zwabiony mnóstwem ryb zamieszkujących wody zatoki. Pamiętajcie, żeby nie dać się nabrać sprzedawcom wycieczek – flamingów nie ma tu latem! Mam nadzieję, że wpis Wam się przyda przy planowaniu kolejnych podróży i kolejnego urlopu
Ostra na Słodkoprozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza(...)awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti
Ola la LCHFteorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie(...)frytki). 3. Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu): ziemniaki cebula sardynki/ anchois ziemniaki 4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę. 5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 6. Piecz w 200*C przez 45-50min. 7. Podawaj posypaną koperkiem. Smacznego! Janssons frestelse - swedish baked
Kuchnia w Słońcu Skąpana