ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:192/234)

Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 198

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 187

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Łosoś w galarecie 360

Miesiąc czasu czekał ten łosoś na publikację. Przygotowałam go na Wigilię, ale zawsze po drodze znalazło się coś ważniejszego, coś z czym nie chciałam czekać ani

Kuchnia w czekoladzie
Rolada szpinakowa z łososiem 758

Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał

codojedzenia
Pizza z tuńczykiem i oliwkami 227

Dziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami.  Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4

Pasja Smaku
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 218

Najlepsza na chandrę jest czekolada, tak twierdzą wszyscy pogrążeni w depresji. Produkcja serotoniny wzmaga się, nadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu

W kuchni Karmel-itki
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 243

miło kojarzyło, to i najmilejszego chłopa swego tak, w przypływie uczuć, nazwała. Ha, myślę, złapie łajzę niebieską, Krysi prezenta zrobię, ucieszy się kobita. Wycofałem się do chałupy, siatkę na ryby wziąłem i zasadzkę jęłem urządzać. Nawet za bardzo żem się nie starał i raz-dwa chaliera do siatki mnie trafiła. Musi, wyłóżta sobie, głupie te niebieskie ptaki… Dumny(...)natki pietruszki i parmezanu przygotowujemy panierkę, w której panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim piersi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 40 minut (po pierwszych 20 minutach przewracamy mięso na drugą stronę). Gotowe piersi podajemy w całości

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Rolada szpinakowa z łososiem (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 135

przynajmniej tak twierdzi telewizyjna reklama… Szkoda tylko, że nie każdy łosoś, bo różne jego rodzaje znacznie odbiegają od siebie jakościowo. Bogactwo omega-3 skłania nas do wysokiej konsumpcji ryb, tymczasem poprzez naszą nieświadomość, niefrasobliwość lub też ignorancję być może bardziej sobie w ten sposób szkodzimy niż mamy jakikolwiek pożytek. Okazuje się, że właściwie na naszych stołach łosoś powinien pojawiać(...)pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Rozdzielić żółtka od białek. Szpinak zblendować z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą szpinakową. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia formując placek o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu

Modern Cave Girl
Pasta z makreli ze szczypiorkiem 176

Wpadki i wypadki śniadaniowe z rybą w roli głównej Bo ryby łowić też trzeba umieć... Rybka na śniadanie w paście do kanapek dłuuuugo już za mną "chodziła". Ciągle jednak piętrzyły mi się w tej kwestii trudności.  A to zapomniałam makrelę wędzoną zakupić podczas cotygodniowych "łowów" po markecie. A to leń patentowany nie chciał mi pozwolić na ekspedycję do piwnicy(...)oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru

Grunt to przepis!
Gryczane kotlety z łososiem 141

Dzisiaj wpadłam na pomysł przyrządzenia obiadu z moich ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolada szpinakowa z łososiem 201

Rolada to świetne rozwiązanie na przystawkę W dodatku jeśli połączy się kilka kolorów i kombinacji smakowych wyglądają fenomenalnie. Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna

PatiGotuje
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 215

To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu

W kuchni Karmel-itki
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 194

 Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste

Pyry na Gaz
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 196

Słuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka.   Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)stron jednocześ nie - po 1 minucie z każdej strony, jeżeli grillujemy każdą ze stron oddzielnie lub używamy patelni grillowej Podajemy wszystko razem, świetnym dodatkiem dopełniającym całość będą pieczone ziemniaczki smacznego

Cook&Love
PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI 166

Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.  Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych.  Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet(...)ręcznikiem. Nacieramy oliwą lub roztopionym masłem. Oprószamy solą i pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni

cool and minty
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KALAFIORA I TUŃCZYKA 139

tuńczykiem z puszki, pomidorkami i beszamelem. Doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową oraz dla zaostrzenia smaku - tabasco. Przyprawy te dodają  potrawie delikatnej ostrości i świeżości zarazem. Świetnie komponują się z rybą i beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 170 g makaronu papardelle lub fetuccine 300 g różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju(...)beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania makaronu), posypujemy tartym parmezanem i układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy na blat, posypujemy świeżym koperkiem

cool and minty
Pasztet gryczany z pieczarkami 114

zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...      Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami...  Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany(...)luźna i taka ma być (gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.       Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta z serem, łososiem i warzywami 136

Świetna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami  

Gosia gotuje
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 232

smalczykiem Smakowita Pajda. Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który również podpasował mi kolorystycznie. Zapraszam na proste, ale bardzo smaczne danie, które zarówno eksponuje orzechowo-chlebowy smak ryżu, świeżość łososia, delikatność słodkiego groszku(...)roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania