jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis(...)liście. Następnie układaj ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj naczynie aluminiową folią lub garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz – gotuj gołąbki przez 30 minut. Pod koniec można gołąbki odkryć aby się lekko zrumieniły. W międzyczasie ugotuj sos. Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Namoczone i miękkie grzyby pokrój w kostkę
codojedzeniaPo prostu uwielbiam weekendowe aktywności. Wspólny wypad za miasto albo do jakiegoś miasta, gdzie warto coś zobaczyć. Może popołudniu, w drodze powrotnej
W kuchni Karmel-itkirazu po ugotowaniu, wystudzeniu i spakowaniu włożyliśmy do zamrażalnika. Dlaczego? Bo najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest robione(...)niedoceniane, a nawet pomijane. Odpowiednio potraktowany kalafior zamienia się w delikates o bardzo przyjemnym smaku i niesamowitej konsystencji: delikatnej, ale jędrnej, lekko al dente. Kalafior jest pyszny gotowany, smażony, pieczony oraz jedzony na surowo. Umyty, pokrojony w różyczki wyśmienicie smakuje na surowo z dobrym majonezem – najlepiej własnej, domowej roboty. W tym tygodniu kalafior występuje w roli ryżu
Niedzielny kucharzprzy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno posiekana 3 ząbki(...)mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego
Stare GaryByła już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1
Smaki Brazyliifrittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana(...)się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób
Chilli Czosnek i OliwaNiewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo
https:KKuchniaMniamupiec je wcześniej i nie martwić się, że nie zdążymy na określoną godzinę. Ta jesienna tarta z wędzonym łososiem i porem jest wyśmienita. Połączenie kruchego ciasta, słodkawych porów, słonawej ryby i aromatycznego koperku jest genialne w swojej prostocie. Może być popisowym daniem, a jest tak na prawdę bardzo prosta do przygotowania. Do tarty najlepiej sprawdzi się gruby kawałek łososia wędzonego(...)tortownicę do połowy wysokości rantu (ok. 24-26 cm średnicy). Gęsto nakłuwamy na dnie i po bokach widelcem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190°C (góra-dół) piekarnika – pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i przestudzamy. Farsz: Porom odcinamy pióropusz i końcówkę. Kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i także kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki
Poezja smakuostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku , a że miałam(...)małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje. Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut. W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje. Wyjmij
karmelowyBardzo cenię domowe przekąski, które można zrobić w chwilę, a smakują wybornie. Zazwyczaj gdy organizuję jakąś posiadówkę czy imprezę, staram się o różnorodność na stole. Żeby
Be Fit Be StrongSamym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę
Kubki smakuNiby już myślę o tym co zrobić na Święta ale tak naprawdę jakoś do mnie nie dociera, że to już tuż, tuż… i tylko
UgotujmyTo.plSiwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż
W kuchni Karmel-itkiPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
Korniszonki