Smaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak
Kuchcik gotujeCurry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest(...)bulionu warzywnego kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę 3. Na patelni
Słodki KompromisBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaPołączenie kaszy kuskus i pesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki
Cook&LoveDelikatne pociągniecie smyczkiem, niczym smaganie policzków przez wiatr. Akord piano stojącego nieopodal fortepianu, który rozbrzmiewa echem w głowie. Kolejno dochodzące instrumenty, jak coraz to silniej padający
W kuchni Karmel-itkiconfit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez(...)garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni KatieCzłowiek zapracowany to człowiek szczęśliwy. Przynajmniej trochę. Przynajmniej ja tak mam. W ostatnich kilku miesiącach wiele się pozmieniało od strony zawodowej w moim życiu i chociaż
BaRepaswizycie na Malcie zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tej niewielkiej śródziemnomorskiej wysepki. Jedzenie na Malcie jest proste i opiera się na lokalnych produktach. Są to przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także niezwykle popularny jest królik. Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności przygotować prostą zapiekankę makaronową w cieście. Takie i podobne zapiekanki można kupić w wielu(...)masę mięsno - makaronową i przykryć ją warstwą ciasta. Brzegi ciasta zlepić, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem. Zapiekankę makaronową w cieście wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne GotowanieOd jakiegoś czasu chodziła za mną quesadilla… i dziś w ramach szybkiego obiadu po prostu musiałam ją zrobić! Sprawdziłam zawartość swojej lodówki i oto powstała
Be Fit Be StrongJanssons frestelse czyli pokusa Janssona. Szwedzka zapiekanka z ziemniakami i szprotkami - czyli w końcu coś rybnego! Rzecz dla amatorów nowych, mocnych doznań;) Danie zostało podobno nazwane
zadanie-gotowanieOstatni dzien lata. To juz dzis i trudno mi w to uwierzyc. Po pierwsze dlatego, ze to lato bardzo szybko mi przelecialo, po drugie dlatego, ze
Przysmaki KarolkiTa pyszna i niebywała przystawka "w sam raz na raz", jest idealna na każde przyjęcie. Idealna na wynos. Idealna do kosza piknikowego. Pasuje na każdą okazję
Z Kuchni Do KuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
KorniszonkiŚwięta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku(...)śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną W porach Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFSos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!