Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie ryby, to polecam Wam łososia pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli. Moi panowie stęsknili się za tą rybką. Ostatnio mniej ją kupujemy ze względu na to, że wszędzie trąbią ile to ona ma w sobie chemii. No niestety trują nas teraz na każdym kroku i to jest(...)pokrojoną mozzarellę, słodką paprykę i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 3. Spód naczynia żaroodpornego skraplamy olejem, kładziemy po porcjowanego łososia i nakładamy na każdy kawałek naszą kołderkę. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z sałatką, frytkami, ryżem. Smacznego
kruche babeczkimłodymi ziemniakami, SZPARAGAMI (moja miłość, jem tonami) czy koprem. Wiosna sprzyja daniom niewymagającym i lekkim. Łapcie. Ps. Pamiętajcie, że ryba ma policzki! To najmniejsza, ale i najdelikatniejsza część ryby, ładnie oddzielą się po podważeniu nożem. Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - pół pęczka szparagów - małe, mode ziemniaki - cytryna - cebula - 3 ząbki czosnku - sól morska - grubo mielony pieprz - masło - pęczek koperku(...)ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli po ugotowaniu nie są dość słone - dosalamy. smarujemy oliwą lub masłem. Pstrągi nadziewamy farszem z cytryn i cebuli. Na wierzchu można ułożyć cytrynę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Smacznego
Cook&LoveDelikatna, aromatyczna, z ziarenkami pieprzu i kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami
Zasmakuj KuchniWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je
Bon appetit mon amienajedzony. Zresztą nic dziwnego, to prawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie(...)naprawdę dużo. Nie wiem ile Madzia go dała, ale mówiła, że taka naprawdę konkretna kostka. I obficie posypujemy słodką papryką mieloną. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy lazanię pod przykryciem przez 1 godzinę. Potem zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe & smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturejest tym, czym się zdaje. Zima stała się wiosną. Śnieg zastygł w dalekich opowieściach. Prawo coraz częściej skręca na lewo, a w sklepie polskie ryby mają napis "Made in China". Na pewno zamienia się w być może , a teraz w za chwilę . Chwila staje się wiecznością, a wieczność wcale nie uszczęśliwia. Pozory mylą(...)jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 3 duże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego
KUCHARNIATrochę spóźnione, ale w końcu są wyniki konkursu, gdzie do wygrania była książka Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem. Pisałem Wam kilka razy na FB, że mam mało zgłoszeń, ale jakoś chętnych dużo nie przybyło. Czasami zasypujecie mnie 150 zgłoszeniami, a czasami nie ma nawet 40 tak jak tym razem :) Wybór mimo małej ilości zgłoszeń nie był łatwy(...)minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. 5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem
Parowar FacetaDzień dobry :-) Trochę później dzisiaj, ale musiałam ogarnąć kilka spraw i odebrać córę z przedszkola. Mam dla Was szybką propozycję obiadową jaką jest zapiekanka z łososiem
kruche babeczkiPo kilku niezbyt udanych próbach śledzi w buraczkach, nareszcie odnalazłam smak, który za mną chodził. Polecam jako przekąskę, świetnie sprawdzi się również na Sylwestra. Jedna
Smaczne ZdroweNie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast
Niezły MłynekI zagadka rozwiązana ;) nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŁosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1
Aga w kuchniJestem właśnie u kochanej Babci. Najwspanialszej kobiety w moim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechniętaz rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi
W kuchni Karmel-itkiZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itkiodsetek spośród ryb dostępnych w sprzedaży. Większość z nich to łosoś norweski - ryba hodowana w podwodnych fermach w ciasnych klatkach. Łososie hodowlane karmione są paszą z antybiotykami, aby uchronić ryby przed bakteriami i pasożytami rozwijającymi się w ich odchodach (ciasne klatki nie pozwalają na filtrację i swobodny przepływ wody. Astaksantyna to barwnik nadający mięsu łososia hodowlanego pomarańczowo-czerwoną barwę. Łososie(...)odrobiną masła. Układamy filety z łososia, obkładamy je plasterkami cytryny i gałązkami koperku. 3. Całość zalewamy białym winem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu można zlać płyn z naczynia na patelnię, dodać odrobinę soku z cytryny, posiekanego koperku i łyżkę masła - w ten sposób powstanie sos (już niekoniecznie
W kuchni KatieSzarlotka dyniowa musiała zagościć tej jesieni i u nas. Kruche ciasto, słodkie i mocno cynamonowe nadzienie w towarzystwie porannej kawy to połączenie idealne. Tym bardziej teraz
W kuchni Karmel-itkiGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itki