ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:180/234)

Dorsz pod cebulowo- serową pierzynką 171

Pomysł na takie przygotowanie dorsza pojawił się w mojej głowie dopiero w momencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie mam w lodówce postanowiłam

Kuchnia w czekoladzie
TARTA CEBULOWA 250

"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w sosie koperkowym (posypce koperkowo-cytrynowej) 109

Przygotowanie łososia na obiad jest wyjątkowo proste… Praktycznie jest pyszny ze wszystkim i tak właściwie czym prostszy przepis tym lepiej. Tym razem postanowiłam spróbować co

UgotujmyTo.pl
Piernikowe brownie Thermomix 169

Piernikowe brownie. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g masła 5 jajek 100 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier

Themo przepisy
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 212

*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte

W kuchni Karmel-itki
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 156

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się(...)węglowodanów (zwiększa wrażliwość na insulinę). Spowalnia procesy starzenia oraz poprawia pracę naszego mózgu. Duże spożycie czosnku nie jest wskazane przy niskim ciśnieniu oraz problemach żołądkowych. Czosnek   ma ostry, piekący smak i charakterystycznych zapach (którego odczuwamy dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 118

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się(...)węglowodanów (zwiększa wrażliwość na insulinę). Spowalnia procesy starzenia oraz poprawia pracę naszego mózgu. Duże spożycie czosnku nie jest wskazane przy niskim ciśnieniu oraz problemach żołądkowych. Czosnek   ma ostry, piekący smak i charakterystycznych zapach (którego odczuwamy dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza

Health-Fit-Life
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 117

nasz obiadowy hit. Podany na buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków owsianych, podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki(...)wymieszać i podprawić po swojemu w razie potrzeby. Łososia skropić z obu stron sokiem z limonki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach migdałowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut. Do owsianki dodać zamarynowane buraczki, masło i doprawić łyżeczką miodu i sokiem z limonki (w razie potrzeby). Na talerzu ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 180

czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane(...)niej przepisów. Kilka z nich, wskazanych poniżej, prezentowałam Wam również na blogu. Potrawy Claudii Roden nie zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska

Chilli Czosnek i Oliwa
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 142

Odliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i

W kuchni Karmel-itki
tagliatelle z łososiem i szpinakiem 199

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem to szybka potrawa, szczególnie kiedy zabiegani w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. W takim wypadku makaron

zobacz ich smak
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 133

Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka Święta coraz bliżej , więc popyt na śledzie wzrasta . Szczególnie sałatki śledziowe mają zawsze wzięcie u nas w tym okresie . Co prawda tylko

Ogrodnik w podróży
Rolada szpinakowa z łososiem 237

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowy warkocz z bakaliami 164

Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Składniki: 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 100 g mleka 1 jajko 10 g masła 30 g cukru

Themo przepisy
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 192

Upieczony biszkopt stygnie. Ubijam drżącymi rękami krem. Nie wiem, czy robię to dobrze, czy nie, ale działam. Nie lękam się, chcę wyjść z zaścianka strachu przed

W kuchni Karmel-itki