ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:182/234)

Tarta z tuńczykiem 156

1 ciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki

Trzeci talerz
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem 152

Potrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?Składniki na 10

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaki z rozmarynem 110

albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki(...)Powinny przykryć całe ziemniaki. Około 8 gałązek na średniej wielkości naczynie. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 20-30 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Trzeba do nich zaglądać, żeby się nie spaliły i od czasu do czasu sprawdzać, czy są miękkie. Czosnek jeżeli daliśmy w całości również będzie

KasiaiKrzysiu.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 188

Thermomix przepisy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Składniki na 8 sztuk: 300 g kaszy gryczanej 350 g pieczarek 1 cebula 20 g masła klarowanego 1

Themo przepisy
Sałatka z kaszy kuskus 234

Kuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus.   Składniki(...)kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze

mojewypiekiinietylko
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 187

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z

Kulinarny karnet Christophera
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 199

przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie.Jeśli warzywa to bez skóry(...)ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować.Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj!Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić do woli, bo od niegazowanej wody

bastalena
Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem 162

Dziś mam dla Was pyszne  tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem . Łosoś jest rybą niezwykle powszechną w Szkocji. Tutejszy łosoś jest niezwykle smaczny i soczysty. Łosoś wędzony jest równie popularny. Tarteletki z wędzonym łososiem, idealnie sprawdzą się w roli przystawki na każdego rodzaju przyjęcie, ponieważ wyglądają niezwykle elegancko i efektownie, a co więcej są niezwykle smaczne! Polecam! Tarteletki(...)tarteletek: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Ciastem wyłożyć foremki do tarteletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszkiem do pieczenia (fasolą lub ryżem). Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wystudzić. Łososia pokroić w cienkie paski i wyłożyć nimi upieczone tarteletki

Codzienne Gotowanie
Gluten - o co tu chodzi? 142

zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata  soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika(...)się zwariować, bo twardo stoję swoimi stopami na ziemi. Powiem wam, że najbardziej będę miała problem z rezygnacją z chleba, bo bardzo go lubię i sama go piekę od lat. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą modą, to nie jest w moim stylu. Interesuje mnie tylko aspekt zdrowotny, w mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb, na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Gatunki ryb i owoców morza różnią się w zależności od regionu, królują przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne(...)sięgają w tym dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta wytrawna z łososiem i mozzarellą 133

Pyszna tarta z wędzonym łososiem, prawdziwą mozzarellą i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra w smaku. Na ciepło po prostu rozpływa się

Gotowanie i blogowanie
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 180

Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam

Be Fit Be Strong
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 126

Składniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek

My Culinary Art
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 224

Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować

W kuchni Karmel-itki
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 180

smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby. Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi. W ogóle(...)różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę

codojedzenia