ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:14/178)

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) 197

oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy.  Każ dą  rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie  mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy(...)formy, po czym polewamy przygotowanym sosem. Wierzch ryby obkładamy plastrami pomarańczy, żurawiną, 2-3 gałązkami rozmarynu. Na koniec całość  spryskujemy odrobiną  oliwy. Rybę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Pulite le orate e riempite la cavità con 2 chiodi di garofano, un pezzo d'arancia, un pezzo di lime

La grande e la piccola cuoca
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 190

odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć

Słodka Strona
Ryba zapiekana z jajkami 148

Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo smaczną rybę po genueńsku . Składniki 900 g filetu z mintaja(...)Rybę pokroić w kawałki  i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i trawę cytrynową  pokroić drobniutko i posypać rybę. całość skropić olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik

O kuchni z uczuciem
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 154

pieprzem do smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć(...)pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu. Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami

Grunt to przepis!
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 156

cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około(...)godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii). Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego :) Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy

Moja Książka Kucharska
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 281

skórki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Wyciągamy ziemniaki z wody, osuszamy, wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy 2 łyżkami oleju, posypujemy 2 łyżkami oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut. Krok 3 Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek(...)koniec wkładamy do miski z panierką i dokładnie obsypujemy bułką z parmezanem. Panierowaną rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Czas najlepiej tak zsynchronizować, żeby ryba znalazła się w piecu jakoś kwadrans po wstawieniu ziemniaków. Wtedy frytki i rybę wyjmiemy równocześnie. Krok 4 W międzyczasie, gdy fish and chips pieką się, myjemy kapustę i drobno

Niedzielny kucharz
Łosoś pieczony z warzywami i kaszą pęczak 138

dowolny produkt, zaś Ci z cukrzycą warto by skusili się właśnie na kaszę pęczak lub kaszę gryczaną, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Łososia pieczonego z warzywami i kaszą pęczak: Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki(...)miseczce wymieszać ze sobą: sok z cytryny, oliwę, bazylię oraz kurkumę. Przygotować blachę do pieczenia (najlepiej taką załączoną do piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kawałki łososia oraz pokrojone na kawałki szparagi. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie polać rybę i szparagi wyżej przygotowaną marynatą z oliwy, cytryny i ziół. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Przeboje
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 190

wyczarowac nam w kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja i tworzyc wlasne przepisy.Mam nadzieje,ze moj bedzie dla Was  inspiracja.Skladniki:1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce(...)orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola do smaku.Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie.Wstawic rybe do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 ° C.Podawac z ulubionymi dodatkami.Ja podalam z surowka z rzodkiewek i mlodymi ziemniaczkami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony pstrąg w sosie serowym 128

łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu garść natki pietruszki sól do smaku Ryby nacieramy wewnątrz solą i pieprzem i upychamy w ich wnętrzu drobno zmielony koperek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków masła. Układamy ryby w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej w piórka cebuli. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie(...)robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki sos. Po 20 minutach wyjmujemy ryby z piekarnika, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze 15 minut. Dobrze smakuje podawane z gotowanym brokułem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 181

skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min. wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe. Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pstrąg po Hiszpańsku 180

środka ryb wkładamy plasterki chorizo ( jak na zdjęciu ) . W rogach blaszki kładziemy, kiście pomidorków , delikatnie je skrapiamy olejem , solimy . Całość posypujemy granulowanym czosnkiem – delikatnie , bez szaleństw – pamiętając że nie wykonujemy broni na wampiry , tylko robimy obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i dopiero wtedy wkładamy pstrągi . Pieczemy z termoobiegiem

Ogrodnik w podróży
Pieczone filety z mintaja 274

pieczone filety z mintaja w kukurydzianej panierce. Jeśli nie lubicie smażonej ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie. Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia(...)najpierw w mące pszennej, później w jajkach z przyprawami, a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowaną rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 25-30 minut. Ja pod koniec pieczenia na każdy kawałek nakładam wiórki masła (można pominąć ten etap, wówczas unikniemy

Słodkie okruszki
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 199

roślinnego 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na rybę bez smażenia, czyli fish and chips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plastry (kto ma, niech użyje malaksera). Tackę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią pokrojone ziemniaki, skrapiamy olejem, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy(...)ziemniaki z piekarnika (spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec

Niedzielny kucharz
Dorsz pieczony z dodatkiem sherry 181

polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby.  Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym

Stare Gary
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 193

olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.  UWAGA !  Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika

Kuchnia Paulettes