które powinno potrwać około 4-5 minut. Następnie należy przelać ją świeżo zagotowanym wrzątkiem, 2-3 razy i wysuszyć w piekarniku, w temperaturze 110⁰C, z termoobiegiem. Kaszę w piekarniku co jakiś czas mieszamy żeby równo wyschła. Gdy wyschnie do końca i wystygnie, mielimy ją w młynku do kawy lub mocnym kielichowym blenderze. Tak przygotowana mąka będzie delikatna, jasna(...)słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej
Karo in the KitchenKurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę(...)Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso
Pociąg Do KuchniTym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób
W kuchni Karmel-itkiW końcu spróbowałam zapiec łososia. Nagromadziły mi się w lodówce ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką
Piekielna Kuchnia Patiprzywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta(...)znajdziecie go tutaj . Na koniec posypujemy każdy chlebek niewielką ilością sezamu lub czarnuszki. Przenosimy na papier do pieczenia, jednocześnie delikatnie rozciągając ciasto.Tu znowu polecam zapoznanie się z filmikiem. Pieczemy na blasze lub najlepiej kamieniu w 250oC lub maksymalnej temperaturze jaką daje nasz piekarnik przez 12-18 minut, do ładnego zrumienienia skórki. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebZbieram dobre chwile jak koraliki. Nadziewam na nitki pamięci i chowam w niewidzialnych szkatułkach. A kiedy szukam pociechy, z radością dziecka podnoszę wieczko. Czeka tam na
KUCHARNIANad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok
W kuchni Karmel-itkiszklane krople, dzięki czemu uzyskano efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie(...)jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa sięz dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw.System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości
Z Kuchni Do Kuchni1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej KuchniWygląda to tak, że jeden przepis piszę teraz około 5 dni. Wciągnęłam się w wieczorne oglądanie "Gry o Tron", a przed pójściem spać muszę przeczytać choć
bistro mamadieta osoby starszej powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzec hów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej iloś ci wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze – dzieci(...)sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku w 100 0 C przez około 50-60 minut. Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje 1:2). Do kaszy dodać musztardę i natkę pietruszki
SzczyptaSmaQPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad
Moja DelicjaRed Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było
W kuchni Karmel-itkiryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania się podczas smażenia, gotowania czy pieczenia(...)zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Żeby je zrobić nie potrzeba żadnego spoiwa. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, zwilżonymi rękami uformować zgrabne kulki i wstawić do pieca na 12 minut. I gotowe. Pulpeciki mają bardzo ciekawą konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki
Niedzielny kucharzOdkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na
mojewypiekiinietylko