ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:134/178)

Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 500

jeszcze jakieś?Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem.Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii(...)turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 246

  Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak

W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 265

***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie

W kuchni Karmel-itki
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 210

     Po prostu uwielbiam weekendowe aktywności. Wspólny wypad za miasto albo do jakiegoś miasta, gdzie warto coś zobaczyć. Może popołudniu, w drodze powrotnej

W kuchni Karmel-itki
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 176

myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko(...)jogurtem i po minucie układam kawałki ryby (mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam naczynie. Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak  jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję

I tu będę miała takie te
Ptysie z łososiowym musem 218

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam

UgotujmyTo.pl
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 214

Mój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki.  Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam(...)rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Nóżki kurczaka z czarnym pieprzem i nutą cytryny 203

Choć pieprz jest przyprawą absolutnie podstawową, to zwykle, przygotowując dania, uzupełniamy go o inne przyprawy, a smak i ostrość samego pieprzu rozmywają się w ogólnym gąszczu

Even Better Food
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 192

Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 209

Pasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z

Korniszonki
PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ 217

Dziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijne knysze do barszczu 206

Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki(...)łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić.  Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.  Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.  Podajemy ciepłe. Uwaga! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Robiąc zakupy w sklepie Dajar http://dajar.pl/ambition po wpisaniu kodu: AMBITNE

MamaOskarka
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 165

Prawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na

Kraina Miodem Płynąca
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 142

Na temat tego dania zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić

Smaki Ewy
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 194

każdym kroku. Dzięki ciepłemu klimatowi apulijskie stoły cały rok obfitują w świeże owoce, warzywa a dostęp do morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą  przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy(...)ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy

La grande e la piccola cuoca