kolejną banalną czy też ciężką świąteczną potrawą, to proponuję wypróbować ten przepis Sałatka jest niesłychanie lekka, świeża a przy tym bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu sojowego(...)lekko pikantnym i trudno się tej fuzji oprzeć *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj i osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek. Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli. Fetę pokrusz dość drobno i posyp nią
Eat me! Fit me!Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą sałatkę ze świeżymi figami i kurczakiem, na rukoli (a rukola pochodzi z mojej własnej uprawy, dlatego takie wielkie liście) Wracając do sałatki to nadaje się idealnie na lekką kolację lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Wygląda efektownie i jest po prostu pyszna, a do tego jej przygotowanie nie zajmie(...)konieczności wychodzenia z domu i godzin poszukiwań w sklepach. Rozpisałam się straszliwie ale już przechodzę do przepisu: Składniki: pierś z kurczaka garść pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli 2-3 świeże figi ocet balsamiczny, sól, pieprz olej do smażenia Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w occie wymieszanym z solą i pieprzem, przez co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęścielubią sałatki bez majonezu. Świetne połączenie smaków, które polubi każdy. Zapraszam! (1 porcja – E: 303kcal, B: 16g, T: 21g, W: 14g) Składniki na 4 porcje: – opakowanie rukoli – 10 plastrów szynki parmeńskiej – 5 brzoskwiń – 1,5 kulki mozzarelli – kilka listków świeżej mięty Składniki na dressing: – 6 łyżeczek oliwy z oliwek(...)pieczenia gniazdem nasiennym do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz dobrze ze sobą mieszamy. Rukolę i miętę układamy na talerzach i polewamy częścią dressingu. Brzoskwinie kroimy na cząstki i układamy na rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę, szynkę rwiemy na kawałki i również układamy. Całość przykrywamy listkami
Be Fit Be StrongPołączenie rozpieszczające kubki smakowe – aromatyczna, delikatna gruszka, chrupiące orzechy, słony ser, gorzka rukola, a wszystko otulone orzeźwiającym miodowo-bazyliowym sosem. *gruszkę można zgrillować na grillu, patelni grillowej lub jeśli nie macie dostępnych tych sprzętów, to można usmażyć ją na zwykłej patelni lub upiec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 5-10 minut – długość(...)minut z każdej strony. Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki i upraż chwilę na gorącej, suchej patelni. Ułóż z gruszek piramidki – najpierw połóż kawałek gruszki, potem kilka liści rukoli i ser. Posyp orzechami i polej odrobiną dressingu. Znów połóż gruszkę, rukolę, ser, orzechy i polej sosem. Na szczycie ułóż część gruszki z ogonkiem. Całość możesz polać sosem
Eat me! Fit me!oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na smażoną wątróbkę. 30 dkg kaczych wątróbek 2 cebule szalotki 2 łyżki masła 1/2 owocu granatu sól pieprz kilka kromek chałki opcjonalnie: sałata rukola do podania Smażona wątróbka kacza na toście z chałki Jak przygotować kacze wątróbki. Wątróbki włożyć do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut. Po 10-u minutach wyjąć(...)smażenia posolić oraz popieprzyć do smaku. Chałkę pokroić w kromki. Każdą z kromek podpiec na patelni nie dodając tłuszczu. Wątróbki podawać na podpieczonych tostach chałki, posypane ziarnami granatu i rukolą. Smażona wątróbka kacza na toście z chałki O czym warto pamiętać przygotowując wątróbkę na tostach z chałki. Wątróbkę należy smażyć do momentu, w którym przestaje puszczać nadmiar wody. Nie powinniśmy
mecooksSzybka, orzeźwiająca zmysły sałatka, która rozpieszcza kubki smakowe! Kontaminacja smaków w czystej postaci Lekki i słodki melon, gorzka rukola, kremowa gorgonzola i słona szynka parmeńska, a wszystko w dresingu z kwaśnej limonki, palącego pieprzu i obłędnie słodkiego miodu. Koniecznie wypróbujcie jako lekki lunch lub zaserwujcie jako niebanalną kolację *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów(...)pokrój miąższ w kostkę. Możesz wykroić z melonów cały miąższ – powstaną wtedy zjawiskowe miseczki, w których możesz podać sałatkę. Szynkę porwij na kawałki. Ser pokrój w kostkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą. Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem. Składniki 1/2 dojrzałego
Eat me! Fit me!właśnie z tego kraju. Jest to cienki makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem. Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować. Składniki (3 porcje(...)makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie
Healthy food explorerklasyczną włoską pizzę na tradycyjnym grubym cieście , która jest pyszna i bardzo sycąca . Jest to słynna pizza Margherita , którą tylko nieco zmodyfikowałam przez dodanie do niej salami i rukoli , ponieważ pyszna pizza nie obejdzie się ani bez salami, ani tym bardziej bez rukoli. Serdecznie polecam. Na moim blogu dostępna jest również bezglutenowa wersja pizzy, zapraszam -> Włoska bezglutenowa pizza(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę) sól, pieprz garść świeżych liści bazylii oraz kilka plastrów salami i garść świeżych liści rukoli Wykonanie: 1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki wody. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 2. Mąkę przesiewamy do miski. 3. Wzdłuż brzegów wsypujemy
Kawa z mlekiemDopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie i dymce zawdzięczają świeży, wiosenny smak, podkreślony pieczoną cytryną. Składniki (na 9 pakiecików): Farsz 140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) 200 g ricotty dymka garść rukoli 6 listków mięty(...)pieprz mielony Dodatkowo 2 płaty ciasta filo olej połówka cytryny przekrojonej wzdłuż jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy) Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą. Dymkę, miętę i rukolę pokroić drobno. Dodać do masy tuńczykowej. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Płat ciasta filo posmarować olejem. Ułożyć na nim drugi płat ciasta
Weekendy w domu i ogrodziecięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę(...)marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego) 50 g pokruszonej fety greckiej 4 – 5 łyżek tartego parmezanu 80 g serka topionego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody. W mikserze/blenderze
Raj dla Podniebieniakoziego do smarowania (u mnie Turek ); 1 duża cebula + 1 łyżka oliwy z oliwek do jej podsmażenia; 1 łyżeczka białego cukru do oprószenia cebuli; 100 g kiełbasy chorizo; Garść rukoli; Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy; Sól gruboziarnista do oprószenia pizzy; Papier do pieczenia; Blacha lub kratka z wyposażenia piekarnika i/lub Kamień do pizzy(...)zgęstnieje. Sos podczas gotowania pryska (dlatego rondelek powinien mieć wysokie boki). Nie należy jednak go przykrywać podczas gotowania, bo nie zgęstnieje. DODATKI DO PIZZY: Chorizo pokroić w cienkie plasterki; Rukolę umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w pióra, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka), oprószyć cukrem (1 łyżeczka) i podsmażać, aż cebula ładnie zbrązowieje. PIZZA Z CHORIZO, SEREM KOZIM
Gospodyni MiejskaPrzepis na tę sałatkę dostałam kilka lat temu od koleżanki, która przeszła na dietę wegańską. To świetna opcja zarówno na ciepłą kolację, jak i lekki obiad. Sałatka z rukolą i fasolą jest bogata w białko roślinne i bardzo sycąca. puszka białej fasoli 3 małe czerwone cebulki pół słoiczka czarnych oliwek pół łyżeczki soli pieprz 50 g rukoli Cebulę obieramy(...)olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy oliwki i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze około 5 minut. Gotową fasolę przekładamy do miski i studzimy chwilę. Dodajemy rukolę, mieszamy. Gotowe! Sałatka z fasolą i rukolą doskonale smakuje z pieczywem
Dieta bez mlekaSałatka z kaszą kuskus, serem feta i rukolą Smacznie, zdrowo, kolorowo. Pyszna, pożywna i prosta sałatka z kaszą kuskus, która może posłużyć jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek gruntowy 1 pomidor 1/2 opakowania sera feta 1 pęczek rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki ulubionych(...)według przepisu na opakowaniu *** *** Pomidora oraz ogórka kroimy w kosteczkę *** *** Ser feta również kroimy w kosteczkę *** *** W dużej misce łączymy ze sobą kaszę kuskus, pomidora, ogórka, ser feta oraz rukolę *** *** Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i wlewamy do sałatki. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu sałatki układamy oliwki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemzasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot i ta kombinacja pozostanie ze mną pewnie do końca lata(...)Składniki (2 porcje): 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 duże garści rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty 1 łyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej
Fitsweet.me