minimalizm składników. Cebula? Owszem lubię, świetnie by się nadawała, ale tego dnia szłam do pracy,a cebulą wiadomo jak jest, więc ją pominęłam. Za to wrzuciłam zalegającą w lodówce rukolę. Co dała rukola? Lekką ostrość. Smakowało bardzo. Ile czasu potrzebujemy? Chwilę, dosłownie kilka minut. Poziom trudności? Zerowy kochani, nie ma opcji, że się nie uda :) Każdy czerwony wyraz(...)znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 puszka filety z makreli w sosie pomidorowym z mozzarellą 2 garście rukoli sól pieprz Wykonanie: Tak jak obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę
Blondynka Gotujesmacznie, czy Wam posmakuje tego nie wiemy bo gusta są różne i warto spróbować - nas to połączenie zaskoczyło na plus, i dziękujemy sami sobie za odwagę :)Polecamy! Rukola jest źródłem wapnia, magnezu i żelaza, kwasu foliowego i witaminy C, czy karotenoidy, które zapobiegają zaćmie. Rukola dzięki zawartości aminokwasów siarkowych działa bakteriobójczo.Chroni nas również przed rakiem. Rukola mimo(...)zmniejszyć nadpobudliwość. Bazylia również obniża delikatnie wysoką temperaturę, może być pomocna przy walce z przeziębieniem. Składniki: (na 1, bądź 2 małe porcje) 2 garści umytej i posiekanej na drobno rukoli 1 cały banan 2 łyżki kefiru 50 ml śmietany kremówki 30% 80-100 ml wody letniej przegotowanej odrobina soku z pomarańczy garść świeżych listków bazylii do dekoracji: szczypta kakao
KreatywnePinyWitajcie :) Dziś proponujemy szybki przepis na różowy makaron z rukolą i porem. Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby) Składniki : 1 makaron spaghetti 1/2 opakowania rukoli 1 por 2 ząbki czosnku 2 buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy(...)oliwek. Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
vegetaniePierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, garść rukoli, farsz: 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano. Przygotowanie: Ciasto
Moniki Smakołykiserwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite(...)lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą
OstryKęsdzisiaj za oknem, a skoro świeci słońce postanowiłam przygotować pyszną sałatkę, która jest tak sycąca, że idealnie nadaje się na obiad. Po wczorajszym obiedzie pozostało mi nieco kaszy gryczanej, rukola, a dzisiaj znalazłam jeszcze kilka klementynek. Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 garście świeżej rukoli 1 marchewka 1 klementynka 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny sól Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwaną rukolę. Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy na paski, dodajemy do rukoli z kaszą gryczaną. Mandarynkę oddzielamy od skóry przy pomocy noża, wycinamy "fileciki" (z pozostałej części
Moja smaczna kuchniadanie. Kasza gryczana należy do moich ulubionych, chociaż musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 duże pieczarki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 duże(...)garście świeżej rukoli 3 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta czerwonej papryki w proszku 2 łyżeczki obranych orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek
Moja smaczna kuchniawspaniałych dań - kanapkową pastę , sycący gulasz czy orientalny pilaw . Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym pesto czosnkowo-orzechowym. Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba(...)grillowanego kurczaka. Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam pomidorków koktajlowych dla koloru. Powstała sałatka zarówno miła dla oczu, jak i dla podniebienia:) Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy
Chilli Czosnek i Oliwaserwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite(...)lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą
OstryKęsBakłażan z panierowaną mozzarellą to wyjątkowa przysmak dla smakoszy kulinarnych. Delikatnie usmażony bakłażan w towarzystwie sera mozzarella i rukoli , skropiony sosem winegret smakuje niezwykle wyjątkowo! Bakłażan, fantastyczne warzywo o fioletowym kolorze i gładkiej konsystencji, to jedno z moich ulubionych warzyw. Używam go do przygotowywania różnorodnych dań, takich jak zapiekane melanzane alla parmigiana , perska sałatka borani oraz wegetariańskie burgery . Swoje wyjątkowe(...)składników ani kulinarnego doświadczenia. Spróbujcie sami i cieszcie się niezwykłym połączeniem smaków! Bakłażan z panierowaną mozzarellą 4 porcje Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 250 g mozzarella kuleczek 60 g rukoli 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka tartej bułki ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka winnego octu
codojedzeniamakaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z szynką MAKARON Z RICOTTĄ I RUKOLĄ PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 250 g makaronu (penne, farfalle, fusilli, właściwie dowolny) –200-250 g sera ricotta – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki(...)otartej z cytryny – pół szklanki tartego parmezanu – 2 garści rukoli – świeżo mielony pieprz – sól PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak będziesz odlewać wodę z makaronu, to zachowaj między 1/2 a 3/4 szklanki, najlepiej większą porcję, aby nie zabrakło. W czasie gotowania makaronu zetrzyj parmezan, skórkę z cytryny, sok z cytryny. Później wszystko robi
nietylkopasta.plCarpaccio z buraka czyli gotowane, albo pieczone buraki bardzo cienko pokrojone podawane z kilkoma dodatkami. Najczęściej do carpaccio z pieczonego buraka podajemy rukolę, prażony słonecznik i fetę. Moje carpaccio z buraków podaję z pysznym, bardzo wyrazistym sosem balsamicznym. Możemy do tego dania wykorzystać i podać je z dowolnym serem, jaki lubicie. Może to być klasyczna feta, albo ser kozi, który(...)specyficzny, słony smak. Oczywiście nierozłącznym składnikiem tej błyskawicznej przystawki jest odrobina czegoś zielonego. Najczęściej jest to rukola, ale można użyć także roszponki. Danie to można przygotować zarówno z buraków pieczonych, jak i gotowanych. Z obu będzie smakowało wybornie. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, możecie kupić w sklepie już gotowe ugotowane buraki. Ja jednak pokażę Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pożywne strączki w postaci soczewicy (najlepiej zielonej lub brązowej), zdrowe, dodające energii węglowodany – bataty, pożywne białko pod postacią koziego sera oraz urozmaicające smak i teksturę potrawy dodatki – rukolę, orzechy włoskie i żurawinę. Wszystkie te składniki łączy ze sobą w pyszną całość prosty, aromatyczny miodowy winegret . Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem świetnie sprawdzi się(...)kontrastuje z wytrawnymi smakami sałatki. Zamiast niej możecie też dodać rodzynki lub pokrojone suszone figi. Zielenina . Do tej sałatki z soczewicy z batatami i kozim serem najlepiej będą pasować rukola, roszponka lub szpinak. Sprawdź też inne pyszne pomysły na lunchbox do pracy: Sałatka z tuńczykiem i makaronem Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą Placki z cukinii z serem
Na-talerzu.plPyszna, orzeźwiająca sałatka na upalne dni. Świeże ogórki, awokado, rukola, czosnek i garść orzechów. Kilka minut i można delektować się wspaniałym, letnim smakiem. składniki: 50 g rukoli 1 awokado 2 średnie ogórki garść orzechów nerkowca 1 pełna łyżka gęstego jogurtu 1-2 ząbki czosnku sól wykonanie: Rukolę rozkładam na talerzu. Umyte ogórki obieram ze skórki, pozbawiam nadmiaru pestek i kroję(...)kostkę. Miąższ awokado również kroję w kostkę, łączę z ogórkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jogurtem. Całość doprawiam solą, układam na rukoli i posypuję orzechami
babka w formie