rosół drobiowy - 972 przepisów (strona:46/65)

Risotto na żołądkach drobiowych 148

żołądków drobiowych 1 szkl ryżu 1 marchewka listek laurowy ziele angielskie 1 biała papryka 1 cebula majeranek lubczyk bazylia 1 łyżka papryki suszonej 3-4 kawałki pomidora suszonego kieliszek wina 1 łyżka tłuszczu do smażenia Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać(...)tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem oraz rosołem pozostałym z gotowania żołądków. Gotować często mieszając i dolewać wody by risotto nie było zbyt gęste. Na koniec zgasić ogień i pod przykryciem trzymać jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Pasztet świąteczny 158

poście propozycja  z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska 70 dag. łopatki wieprzowej 25 dag. wątróbki drobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka  1/2 pora pietruszka kawałek selera świeżo mielona gałka(...)pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z królika 238

niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób(...)ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce

Kuchnia domowa Ani
MENU NA PRZYJĘCIE 229

będę przygotowywała przyjęcie na Pierwszą Komunię Świętą.W związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury   lub  krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach  lub  pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka(...)mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno z  sos tysiąca wysp humus  z tortillą i suszonymi pomidorami  naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje

pieprzny smaczek
Zupa chrzanowa 221

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też

Kulinarne Przeboje
Pasztet z królika 172

Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki 4 jajka 1 l wody liść laurowy 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Przytogowanie : Królika pokroić(...)będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru z rosołu), wystudzić i zmielić 2 – 3 razy w maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić

KuchniaWeDwoje.pl
TYMBALIKI DROBIOWE 147

Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie które gości na przyjęciach, urodzinach i imprezach. Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania(...)czosnku przeciśnięte przez praskę  2 jajka ugotowane na twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki  ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.  Wywar z mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie 265

można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej(...)gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka

Szefowa kuchni
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 232

Zastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe

Apetyczna babeczka
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 319

Delikatność drobiowego mięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka(...)sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z pieczarkami 201

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.    Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty    Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)czosnek kroimy w plastry.    Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięs i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.    Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę.    Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.    Mięso, marchew, grzyby

Maminek kulinarny
7 niecodziennych przepisów na Światowy Dzień Pizzy 176

dalej PIZZA MARGHERITTA… NA CIEŚCIE Z KURCZAKA Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czytaj dalej PIZZA DIAVOLA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta(...)dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czytaj dalej PIZZA Z RESZTKAMI Z KURCZAKA Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Czytaj dalej Pizza na spodzie z komosy

Niedzielny kucharz
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 175

dalej PIZZA MARGHERITTA… NA CIEŚCIE Z KURCZAKA Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czytaj dalej PIZZA DIAVOLA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta(...)dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czytaj dalej PIZZA Z RESZTKAMI Z KURCZAKA Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Czytaj dalej Artykuł Hity Niedzielnego Kucharza

Niedzielny kucharz
Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem 304

Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem czyli szybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie

Mohiella

Proponowane wyszukiwania