żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobiowe, ale w wersji light? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne! Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu
Tradycyjna Kuchniapewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości(...)kawałki kawałek selera, pokrojony na kawałki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy
Moja Książka KucharskaLekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje , z własnym, zdrowym wywarem. W razie nagłej(...)potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: -1kg cukinii -2 łyżki oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -500 ml bulionu drobiowego -100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18% -pęczek bazylii -120g parmezanu Dodatkowo: sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów
Smaczne Zdrowerosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść coś odmiennego i smakowitego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe
Ogrodnik w podróżyzrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy(...)miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną
Proste PotrawyŚwięta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)opieczona cebula liść laurowy ziarna ziela angielskiego 3 ząbki czosnku (można nie dodawać ) sól, pieprz, vegeta do smaku. Kurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy
Malinowe Pocałunkiziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka tarta lub otręby do wysypania formy Wykonanie: Dzień pierwszy: Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą, tylko tyle aby pokryć mięso. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę, dosolić wodę. Gotować do całkowitej miękkości mięsa, powinno się wręcz rozpadać(...)Najlepiej ugotować je wieczorem aby mięso mogło poleżakować w bulionie przez noc. W osobnym garnku ugotować wątróbkę (nie solić wody), wystudzić. Dzień drugi: Bułkę namoczyć w rosole powstałym z gotowania mięsa. Obrać mięso ze skóry i kości. W maszynce przemielić mięso, boczek, wątróbkę, cebulę i bułkę namoczoną w bulionie. Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Doprawić masę solą, pieprzem
Kubki smakuJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową. Galareta bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bardzo często gości w moim domu. Polecam :) - 3 udka z kurczaka - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona(...)pietruszka Wykonanie Umyte i czyszczone udka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz. Gotuję na wolnym ogniu jak rosół do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy udka i warzywa są miękkie, wyjmuje je z wywaru, studzę. Marchew kroję w plastry, mięso z kurczaka obieram ze skóry i kości i dzielę
Kuchnia z widokiem na ogródWczoraj na 12.00 miałam gości wstałam o 11.00 . Konsternacja,co tu szybko zrobić.Planowany rosół poszedł w zapomnienie, bo wiadomo, porządny rosół powinien gotować się od samego rana.Po szybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion(...)także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje
pieprzny smaczektruskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam(...)kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar
SMYKWKUCHNIFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki: kurczak ugotowany 1 średni, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 większa, warzywa mrożone 1 opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięSznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może
prawdziwe jedzenieboczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab(...)Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną
Kulinarne przygody Gatity