Składniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso
Darcia w kuchnizupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka - świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoprzednim poście zagościła świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja(...)prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki rosołu, tak aby pasztet miał idealnie gładką, smarowną konsystencję. Trochę to trwa, ale nie warto się poddawać - najpierw pasztet będzie miał grudkowatą strukturę, w ogóle nienadającą się do smarowania pieczywa, ale po jakichś 3-4 minutach zamienia się w jedwabiste smarowidełko ;-). Porady Zamiast wątroby indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza
Kuchnia w szuwarachKremowa szybka zupa z wiosennego warzywa. Idealna alternatywa, na wykorzystanie niedzielnego rosołu w leniwy poniedziałek. Do tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła
Kierunekuchniajemy.... Składniki: 2 udka 1\2 kg boczku 1\2 kg karczku 30 dag wątróbki drobiowej przyprawy 5 jajek 5 łyżek bułki tartej Wykonanie: Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami. Dodać do masy mięsnej, 1\2 szkl. rosołu i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 200 stopniach
Anioły w kuchniDziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków
Poezja Smaków - blog kulinarnyziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez
Kuchnia od dwojgacukinii 2 marchewki 3 ziemniaki 1 cebulka łyżka masła kilka plastrów boczku wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie: Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni
Z Majeczką w kuchniinne przekąski na zimno zalane galaretką to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików bądź drobiowych galaretek z warzywami . Składniki: 8-10 plasterków szynki konserwowej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu szczypiorek (wg uznania) sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko do dekoracji szczypiorek rzeżucha Wywar bądź
Ugotowaćinni nienawidzą. U nas podroby nie cieszą się dużym powodzeniem, jeśli już to tylko drobiowe i w niewielkich ilościch i na dodatek większość i tak zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki
Monia miesza i gotujeMięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej
Ala piecze i gotujeSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pasta kurczak / chicken włoszczyzna
Projekty ze smakiemWczoraj zrobiłam rosołek drobiowy, więc dołożyłam więcej warzyw i dziś na śniadanko pyszna sałatka. SKŁADNIKI: gotowana pierś z kurczaka gotowane warzywa: 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 5 jajek ugotowanych 1 szkl. kuskus(zalać szklanką rosołu) 4-5 krążków ananasa ze słodkiej zalewy biała zblanszowana część pora sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu będzie
Kuchnia Beatygodzinie do garnka dodajemy mięso drobiowe, cebulę, obrany seler i pietruszkę a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, i dalej gotujemy przez około 20 min. 3. Marchewkę i por płuczemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, dodajemy kostki lub przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gotowe! Ja podaję rosół z makaronem typu krajanka albo „gniazdami
Mama z miasta