roladki - 7871 przepisów (strona:8/525)

Roladki z bagietki - z cyklu: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 1474

Jestem pewna, że zainteresuje Was propozycja nieskomplikowanych a niebanalnie wyglądających roladek, przygotowanych z bagietki, tuńczyka, serka i różnokolorowych papryk. Niby nic a cieszy. I oko i podniebienie:) Roladki z bagietki z tuńczykiem, serkiem i papryką Składniki: 1 długa bagietka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 serek śmietankowy (typu ziołowe Almette czy Piątnica) - ewentualnie twaróg 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki(...)napełnić bagietki. Zawinąć je w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie pokroić na około 2cm porcje. P.S. Na zdjęciu roladki występują w towarzystwie słonych paluchów w wersji maxi (tzn. grubszych niż standardowe) owiniętych w plastry szynki wysmarowanej serkiem śmietankowym i w towarzystwie liści rukoli (ciekawie prezentuje się szynka parmeńska

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z tortilli - PRZYSTAWKI/PRZEKĄSKA 3887

Kontynuując zapowiadany cyk Imprezowych Przekąsek, które z pewnością nie przełożą się na dodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie -  zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:)  Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.zio(...)następnie rozłożyć warstwę na placku, na nią plastry szynki, pokrojoną w plastry paprykę i rukolę. Zwinąć. Wstawić do lodówki na 30 minut, po tym czasie można porcjować na mniejsze roladki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 62

bakalie, a przed końcem roku wypada posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę(...)pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą soku pomarańczowego i bulionem (nie stosuję kostek rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy

Delicious Titbits
Roladki z kapustą i grzybami 55

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dodatkowo: kasza gryczana i buraczki. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy(...)grzybki (w dowolnej ilości, grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła nić, zaś gotową roladkę oczywiście należy odwinąć przed podaniem), obtaczamy delikatnie w mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie wrzucamy przekrojone na pół cebule i jeszcze chwilę smażymy,  po czym wlewamy ok. 1 l wody (nalejepiej gorącej), wrzucamy liście

Delicious Titbits
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 72

Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek bułka tarta (około 3 łyżki) cynamon (około 1-2 łyżki) cukier waniliowy opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (nieco cieńsze niż 1 cm) .  Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy

Trzeci talerz
Rolada biszkoptowa z malinami 96

Buzia aż sama się uśmiecha na widok takich pyszności ;-)). Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam(...)miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne ciasto, w rzeczywistości to ciasto robi się jakieś 12 minut, potem piecze, a na drugi dzień robi dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię

SMYKWKUCHNI
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 97

czerwcowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser. Ekspresowa rolada z musem jabłkowym i czekoladą każdego zachwyci . Roladę przygotowuje się błyskawicznie, ja przygotowałam ją i upiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec(...)potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki drobiowe ze szparagami 156

Kolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów.  To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym.   Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;)  Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie. Roladki(...)drobiowe ze szparagami  Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :) Porcelana Bogucice Składniki : piersi z kurczaka  szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę  pieprz cytrynowy  szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek  bułka tarta, mąka i jajka + odrobina

Takie tam pichcenie
Rolada z galaretką i bananami 96

nich zrobić pyszny deser. Ale jaki? A no to zależy co oprócz nich mamy do dyspozycji :) Jeśli macie kilka jajek, mąkę i galaretkę to mam dla was świetną propozycję ! Rolada z galaretką i bananami. Prosta, niewymagająca praktycznie żadnych umiejętności, świetna na ciepłe dni, gdzie nie ma się raczej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające(...)chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest to biszkopt bez proszku do pieczenia, który mam od mamy

Jedzeniomania
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 52

jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana

Ewa w kuchni
Czekoladowa rolada z brzoskwiniami 128

piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wyrównać. Piec w piekarniku w temp. 180ºC przez 10 minut. Ściereczkę kuchenną (najlepiej lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę wierzchem do ściereczki. Natychmiast zdjąć papier. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (fot.2) , odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć. 3/4 brzoskwiń pociąć na drobną kostkę i ułożyć je bezpośrednio na cieście (fot.3(...)Ubić kremówkę - do której pod koniec mieszania należy dodać cukier i wszystkie Śmietan-Fix-y. Wysmarować nią ciasto, pokrywając dokładnie wyłożone wcześniej brzoskwinie. Zwinąć delikatnie roladę. Pokryć ją również z zewnątrz bitą śmietaną (fot.4) . Posypać kakao. Udekorować i zjeść :) Smacznego

Świat Ciasta
Rolada żyrafa 22814

posypać lekko cukrem wanilinowym.   Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco. A masa dowolna. U mnie

Malinowe Pocałunki
Świąteczna rolada jajeczna. 176

Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część jajek na patelnię i rozprowadzamy po całości.  Kiedy zaczyna się ścinać zaczynamy zwijać je jak naleśnika i posuwamy na 2 brzeg patelni(...)połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna się ścinać znów zwijamy, zaczynając od tego pierwszego rulonika. Robimy tak, aż skończy się masa jajeczna. W ten sposób postanie nam rolada na całą patelnię. Chwilkę podsmażamy ją z każdej ze stron, zdejmujemy kroimy w grubsze plastry i podajemy. Idealne na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam. Życzę wszystkiego smacznego

Malinowe Pocałunki
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 63

Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop. 35-40 minut. Kroić na 4-5 cm kawałki. Jest naprawdę smaczna

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z Papryką 57

Rolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie

Sylwetka Od Kuchni

Proponowane wyszukiwania