jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana
Ewa w kuchnipiekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wyrównać. Piec w piekarniku w temp. 180ºC przez 10 minut. Ściereczkę kuchenną (najlepiej lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę wierzchem do ściereczki. Natychmiast zdjąć papier. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (fot.2) , odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć. 3/4 brzoskwiń pociąć na drobną kostkę i ułożyć je bezpośrednio na cieście (fot.3(...)Ubić kremówkę - do której pod koniec mieszania należy dodać cukier i wszystkie Śmietan-Fix-y. Wysmarować nią ciasto, pokrywając dokładnie wyłożone wcześniej brzoskwinie. Zwinąć delikatnie roladę. Pokryć ją również z zewnątrz bitą śmietaną (fot.4) . Posypać kakao. Udekorować i zjeść :) Smacznego
Świat Ciastaposypać lekko cukrem wanilinowym. Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco. A masa dowolna. U mnie
Malinowe PocałunkiSkładniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część jajek na patelnię i rozprowadzamy po całości. Kiedy zaczyna się ścinać zaczynamy zwijać je jak naleśnika i posuwamy na 2 brzeg patelni(...)połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna się ścinać znów zwijamy, zaczynając od tego pierwszego rulonika. Robimy tak, aż skończy się masa jajeczna. W ten sposób postanie nam rolada na całą patelnię. Chwilkę podsmażamy ją z każdej ze stron, zdejmujemy kroimy w grubsze plastry i podajemy. Idealne na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam. Życzę wszystkiego smacznego
Malinowe PocałunkiOstudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop. 35-40 minut. Kroić na 4-5 cm kawałki. Jest naprawdę smaczna
Kulinarny karnet ChristopheraRolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie
Sylwetka Od KuchniŚwiąteczna przepyszna rolada z indyka nadziewana grzybami leśnymi i aksamitnie kremową musztardą MAILLE Mittelscharf , podana z ulubionymi ziemniaczkami hasselback, smakowity pomysł na obiad świąteczny lub noworoczny. Cały sekret, jak zawsze tkwi w szczegółach, co zrobić aby rolada była intensywnie grzybowa, aby nadzienie było puszyste, a samo mięso mięciutkie? Wszystkie moje tipy i podpowiedzi znajdziesz w tym poście, dodam również(...)rolada jest bardzo prosta do wykonania, dzięki czemu przygotowanie takiego obiadu zajmie Ci chwilę. Polecam gorąco! ŚWIĄTECZNA ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA KREMOWYM MUSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH składniki : - 2 x polędwiczka z piersi indyka - 1 x musztarda MAILLE Mittelscharf - 2 szklanki obgotowanych grzybów leśnych: prawdziwków lub podgrzybków - 2 ząbki czosnku - masło, oliwa z oliwek - 2- 3 bułki lub 3/4 szklanki bułki
SMYKWKUCHNIBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel(...)nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu. Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa - Cztery Fajery Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki Rolada biszkoptowa proporcje na formę o wymiarach 4 jajka 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Cztery Fajerytylko dlatego, że nie trafiła nigdy na dobre ruskie pierogi za młodu, a potem najzwyczajniej w świecie nie chciała ich próbować. Dzisiaj polecam smak pierogów ruskich, zamknięty w roladzie waflowej z nadzieniem ruskim. Brzmi dziwacznie? Pierwszy raz jak o tym przeczytałam, też miałam nietęgą minę, ale co tam. W domu miłośnik pierogów jest, a żona niestety czasu zbytnio(...)żeby zagnieść pierogi, więc pomyślałam, że spróbuję takiej rolady, tym bardziej, że w szafce zalegało mi kilka suchych wafli. Pierwsza obawa dotyczyła wafli. Czy taki suchy wafel nie złamie się? A jednak okazało się, że wafel stosunkowo szybko pod wpływem nadzienia zmiękł i łatwo dał się rolować. Jeśli nie będziecie mieli kilku chwil na odczekanie, możecie położyć wafel na wilgotnej
Mieszam w GarnkuBEZOWA ROLADA KOKOSOWA to jedno z ulubionych naszych ciast, jest delikatna i lekka, jak chmurka. Delikatna i puszysta bita śmietana i słodkie brzoskwinie. Ciasto idealne na Wielkanoc. Rolada kokosowa to ciasto, które znika ze stołu od razu! PRZEPIS NA BEZOWĄ ROLADĘ KOKOSOWĄ SKŁADNIKI: - 3 jaja kurze rozmiar L - 80 g cukru pudru - 80 g wiórków kokosowych - 1 łyżka skrobi(...)ubij na sztywno z solą, dodaj cukier i ubij na sztywno. Dodaj skrobię i ubij masę. Dodaj wiórki i delikatnie wmieszaj w masę. Dużą blaszkę wyłóż papierem, wyjmij masę. Roladę pieczemy 40 minut, pierwsze 15 minut 120 stopni C, resztę czasu 150 stopni C. Roladę wyjmij gorąco z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia
SMYKWKUCHNIRoladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Takie roladki to świetna propozycja na świąteczny obiad. A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami . składniki: 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm) suszone morele sól,pieprz ok 2,5 szklanki wody(...)listki laurowe ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 2 łyżki oleju Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce. Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły
Monia miesza i gotujeRoladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym zawinięte w plastry suszonej szynki, cudownie doprawione ziołami – tymiankiem, rozmarynem i oregano. To takie połączenie włoskiej kuchni (mozzarella, zioła i suszona szynka, najlepiej parmeńska) z kuchnią polską – sos śliwkowy. Ale w roladkach drobiowych z mozzarellą w sosie śliwkowym jest też nieco egzotyczny akcent, bo w sosie mamy odrobinę cynamonu i goździków(...)nutę i przełamuje słodycz śliwki. Oczywiście zamiast szynki parmeńskiej możecie wykorzystać inny rodzaj suszonej szynki – serrano, szwarcwaldzką, francuską – każda z nich będzie pasować nadając nieco inną nutę. Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym są wbrew pozorom proste i szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z kaszą czy ryżem są obiadem, którym możecie poczęstować także gości. Sos śliwkowy
Pociąg Do KuchniZapraszam do przepisu na pyszne, soczyste roladki ze schabu. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Soczyste roladki ze schabu Nasze soczyste roladki z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki : 3 plastry schabu 2 ogórki kiszone Pół czerwonej papryki sól pieprz musztarda szklanka mąki 2 średnie cebuli łyżeczka masła(...)plasterki serka żółtego Przygotowanie: Plastry schabu bardzo dokładnie rozbijamy, na bardzo cienko i kroimy na pół uzyskamy dzięki temu 6 roladek. Cebulkę kroimy w drobne piórka i dusimy na masełku do miękkości. Paprykę oraz ogórki kroimy w średniej grubości paseczki. Rozkładamy plaster schabu oprószamy solą oraz pieprzem, następnie dajemy cebulkę serek żółty na jednym końcu kładziemy ogórek i paprykę
Sprawdzone przepisy kulinarneserii Helio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :) W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :) Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami. Składniki : 4 plastry schabu 3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki(...)myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki. Układamy mięso i ziemniaki w parowarze, na tackach z folii aluminiowej i włączamy
Parowar FacetaBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne. Składniki: 6 kotletów schabowych kilka pieczarek pół cebuli 1-2 małe ogórki korniszone 6 plasterków sera żółtego sól, pieprz olej woda Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą(...)razem z pieczarkami dusimy na patelni. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą. 4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut. 5. Podajemy
Kuchnia domowa Ani